Szeged és környéke

2007.05.16. 16:19

Csordultig telt a város a hét végére

A Szeged-napi rendezvénysorozathoz kapcsolódó programok és a Síkvízi Kajak-kenu Világkupa miatt megtelt a város. A szegedi szállodákat a sportolók és a borfesztivál kiállítói, munkatársai foglalták el. A turisták közül sokan kénytelenek a környező településeken szállást keresni.

Bobkó Anna

Botka László, Szeged polgármestere kedden, a borfesztivál megnyitóján mondta: már nincs üres szállodai szoba erre a hétre a városban. Kíváncsiak voltunk, valóban így van-e?

– Teljesen megtelt a szálloda, mind a 177 szobánkban laknak – mondja Maklári Lászlóné, a Forrás Hotel igazgatója. Megtudjuk, a Síkvízi Kajak-kenu Világkupán induló sportolók és kísérőik szállták meg az újszegedi wellness-szállodát. Már hetekkel ezelőtt lefoglalták a szobákat. A hét végére érkező turistáknak így nem tudnak szállást biztosítani.
A Novotel Hotelben is hasonló a helyzet – tudjuk meg Várkonyi
Anna rendezvényértékesítőtől.

Turisták és sportolók

– A város teljesen megtelt a Síkvízi Kajak-kenu Világkupára érkezett sportolókkal, kísérőikkel és a szurkolókkal, a Szeged napi rendezvénysorozat programjaira kíváncsi turistákkal és testvérvárosaink képviselőivel – mondja Mihály Illés, a Szeged és Térsége Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezető igazgatója. A nyári időszakban a szabadtéri előadásainak időpontjában is sokan szállnak meg Szegeden. A szőregi rózsaünnep, a nemzetközi kamionos countrytalálkozó és a nemzetközi tiszai halfesztivál időpontjára minden évben hasonlóan megtelik a város.

– Mind a 136 szobát kiadtuk a sportolóknak. A hat VIP-apartmanban is laknak. Ez a lakosztály abban különbözik a többitől, hogy külön hálószoba és nappali tartozik hozzá – magyarázza. A négycsillagos hotelben egy kétágyas szoba egy éjszakára reggelivel 26 ezer 900 forintba kerül. A héten nemcsak a nagy szállodák, a kisebb panziók is megteltek.

– Két hete tele van a város. Nálunk külföldiek szálltak meg, és a borfesztivál kiállítói közül néhányan. Akiket nem tudunk elhelyezni, azoknak a környékbeli települések panzióit ajánljuk – mondja Kun Sándor, a Família panzió tulajdonosa.

– Sajnálatos, hogy kénytelek vagyunk elküldeni a turistákat – mondja Molnár Tünde, az Alfa Hotel igazgatója. – Minden program ugyanakkor van: Szeged napja, kajak-kenu Világkupa, hídi vásár, borfesztivál. Máskor pedig panganak a szállodák. Az önkormányzatnak létre kellene hoznia egy turisztikai koordinációs irodát, ahol összehangolnák a rendezvények időpontját. Akkor talán egyenletesebb lenne a vendéginvázió, és nem kerülnénk sem mi, sem a város ilyen kellemetlen helyzetbe.


11 ezer szálláshely

A megyében összesen 11 ezer szálláshely van, ezek közül 7 ezer Szegeden. Három kemping, tizenöt szálloda, harminc panzió és tíz kollégium – legtöbbje teljesen megtelt a héten. Szegednek nincs ötcsillagos luxusszállodája, a legmagasabb kategória itt a négycsillagos, ezzel két hotel, a Novotel és a Dóm büszkélkedhet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!