Szeged és környéke

2011.11.03. 19:51

Csúcson a gázolaj ára, a régióban mi vagyunk a legdrágábbak

Szeged - A dízelért jelenleg többet kell fizetni, mint a benzinért: egy liter 95-ös benzin átlagosan 396, egy liter gázolaj 418 forintba kerül. A jövedéki adó 13 forinttal emelkedett.

Munkatársunktól

A legnagyobb vesztesek

A fuvarozók szerint az elmúlt 3 évben 30 százalékkal drágult a gázolaj, ezért – bár ők az áfát és a jövedéki adó egy részét visszakapják – hamarosan árat emelnek. – Sajnos ezt a lakosság előbb-utóbb megérzi majd a termékek árában – mondta Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára. A lakosság mellett a kisvállalkozók az igazi vesztesek: ők nem kaphatnak visszatérítést a jövedéki adó emeléséből.

– Ez egy tragédia – mondta [namelink name="Baranyi Norbert"] vállalkozó, amikor azt kérdeztük, mit szól a gázolaj hihetetlen mértékű drágulásához. A férfi éppen tankolt az egyik szegedi benzinkútnál. Megtudtuk: Makóról jár be mindennap, mivel a megyeszékhelyen van üzlete, napi 80–100 kilométert autózik. Azért vásárolt dízeles autót, hogy spóroljon az üzemanyaggal – hogy a gázolaj ára magasabb lesz, mint a benziné, senki se látta előre. A parlament döntött arról, hogy novembertől a gázolaj jövedéki adója 110,35 forint a korábbi 97,35 forinttal szemben, a benziné pedig nem változik, 120 forint.

– A makóiak háromnegyede Romániában tankol – tette hozzá a férfi –, mivel literenként 40 forintot is meg lehet spórolni. Szerinte a kevesebb néha több lenne, vagyis ha mi adnánk olcsóbban az üzemanyagot a környező országokhoz képest, akkor nagyobb lenne a forgalom, és nagyobb az állam adóbevétele.

Románia 40 forinttal olcsóbb

A szomszédos országokban mindenütt jóval kedvezőbb áron mérik a dízelt. A legolcsóbb Ukrajna, ahol egy liter gázolajat 255 forintért adnak, míg a legdrágább Szerbia 404 forintos literenkénti árral, de ott is 14 forinttal kedvezőbben mérik az üzemanyagot. Még Ausztriában is „csak" 402 forintba kerül a dízel, Horvátországban pedig mindössze 365 forintért lehet egy liter gázolajat tankolni, 53 forinttal olcsóbban, mint nálunk. Egy tankolásnál 2000–2500 forintot is spórolhatnak azok, akik a román vagy a horvát határ közelében élnek.

Az újabb emeléssel a gázolaj átlagára csúcsra kúszott fel, 418 forintot kell érte fizetni a kutakon, míg a benzinért átlagosan 396 forintot. Az üzemanyagot értékesítő társaságok a jövedékiadó-emelést maradéktalanul érvényesítik az árakban – ha nem így tennének, korlátoznák a versenyt. A drágulás egyértelműen más termékek és szolgáltatások árára is hatni fog, mivel a dízel fontos szerepet játszik a szállításban. És bajba kerülhetnek a betegszállítók: az alulfinanszírozott mentős szervezetek nem képesek a növekvő kiadásokat kifizetni az OEP nyújtotta keretből.

Csongrád megye legnagyobb betegszállítója a szegedi Nüke Kft. – a [namelink name="dr. Tanács Róbert"] szakorvos vezetésével dolgozó cégnek betett a dízeláremelés. – Most minden OEP-finanszírozott kilométerhez közel 30 forintot én teszek hozzá – közölte a szakorvos –, mert egy Rockefeller vagyok. Ez azonban legfeljebb néhány hónapig tarthat. Úgy, hogy bizonyos számlákat tologatok, és ami halasztható, azt nem fizetem ki.

A vezető szerint talán kapnak átalánykompenzációt, de ez nem biztos. Inkább azt kell látnia, hogy ez a jól működő rendszer egyszer csak leáll. Szerinte a kormány 2008 óta igyekszik elsorvasztani, különféle intézkedésekkel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!