Szeged és környéke

2010.04.01. 21:24

Cukrászdát, raktárt, garázst vett már a szegedi önkormányzat

Szeged - Megvásárolta 300 millió forintért a Virág cukrászdát Szeged. Az önkormányzat vett már raktárakat 90 millióért, garázsboltokat 145 millióért és útban álló házakat 178 millió forintért.

Szabó C. Szilárd

Az idei szegedi költségvetésben 715 millió forintot állított be a városvezetés terület-előkészítésre és ingatlanvásárlásra. Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester szerint ha tudták volna a büdzsé összeállításakor, hogy megvásárolják a Virágot, akkor magasabb lett volna a keret. Így azonban a cukrászda 300 milliós vételárát nem ebből a pénzből, hanem a közel egymilliárd forintos lakásalapból fizetik ki. A szerződést már aláírták, kifizették a foglalót, hamarosan utalják a teljes összeget a felszámolónak, aki érdekes fejleményről tájékoztatta a várost (lásd keretes írásunkat).

Az Oldal utcai lakástulajdonosok már megkapták a vételárat. Itt az új klinikai tömb építése miatt vásárolt három magánházat az utca páratlan oldalán az önkormányzat. Összesen öt ingatlant vett a város az Oldal utca, a Bánomkert sor és az Állomás utca környékén – 178 millió forintért. Az ingatlanokat nem csupán az új klinikai tömb építése miatt kellett megvásárolni, hanem azért is, mert a Bécsi körút folytatásaként itt vezet majd fel a 2-szer 2 sávos út a tervezett déli Tisza-hídra. A közeli Tisza teherpályaudvaron – ahol a Biopolisz-program szerint a tudomány és technológiai park kap majd helyet – raktárépületeket vásárolt az önkormányzat 90 millió forintért. A felépítmények a déli Tisza-hídhoz vezető út nyomvonalán találhatók. Az alpolgármester szerint azért kellett megvenni az ingatlanokat, mert így a városnak elővásárlási joga van a telekre.

Az Oldal utcában három magánházat vett a város, amelyeket hamarosan lebontanak. Fotó: Schmidt Andrea

Az Oldal utcában három magánházat vett a város, amelyeket hamarosan lebontanak.
Fotó: Schmidt Andrea

Az Etelka soron egyenként vásárolta fel 2008-tól az önkormányzat a garázsboltokat, amelyet az ellenzék aggályosnak tartott. Valóban, volt olyan tulajdonos, aki a büféjéért és a kerthelyiségért előbb 60 milliót, majd 42 millió forintot szeretett volna kapni. Végül 30 milliót fizettek ki neki. A tervek szerint 2010-re fedett uszoda épült volna Felsővároson, az Etelka soron. A létesítmény azonban nem épül meg belátható időn belül – tájékoztatott Szentgyörgyi Pál, hozzátéve: az Etelka sor infrastruktúrájának fejlesztése érdekében feltétlenül szüksége van a városnak a területre. Elmondta: jelenleg áll a program, eddig 18 garázst vettek meg a 28-ból 145 millió forintért, a többi tulajdonos még nem állt kötélnek.

Az 5-ös út mentén, az M5-ös és az M43-as autópálya csomópontjában lévő logisztikai központ mellett és szemben 200 hektár állami föld található, amit 300 millió forintért szeretne megvásárolni az önkormányzat. Erről már megszületett a közgyűlési döntés, az adásvételi szerződést azonban még nem írta alá a város és az állam. Amint az önkormányzat lesz a tulajdonos, 45 millió forintot ki kell fizetnie a Szegedfish Kft.-nek, amely komoly területet bérel a 200 hektáron.

Kifogás

A Virág cukrászda ügyében arról tájékoztatta nemrégiben Horváth Attila felszámolóbiztos a várost – tudtuk meg Szentgyörgyi Páltól –, hogy a fő hitelező, egy bank felszámolási kifogást nyújtott be a bírósághoz. Ebben arra hivatkozik, hogy a felszámoló nem tartotta be a szerződéskötési határidőt az ügymenetben. A gazdasági alpolgármester szerint a felszámoló betartotta a határidőt, és bízik abban, hogy a bíróság elutasítja a kifogást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!