Hallgassa élőben!

Darvasi László író kapta a Tiszatáj-díjat

Szeged - Munkatársunk, Darvasi László író kapta a szegedi irodalmi folyóirat, a Tiszatáj 2007. évi díját, amelyet szombaton adtak át a Bartók Béla Művelődési Központban.

A szegedi irodalmi folyóirat immár tizenöt éve jutalmazza Tiszatáj-díjjal legjobb szerzőit – írókat, költőket, irodalomkritikusokat –, akik huzamosabb ideje magas színvonalú szövegeket publikálnak a lapban. Eleinte minden évben két kitüntetett volt, néhány év óta azonban egy díjat és egy fiatal szerzőnek járó jutalmat ítél oda a folyóiratot kiadó alapítvány kuratóriuma.

A 2007. évi Tiszatáj-díjat lapunk munkatársa, Darvasi László író kapta, aki tíz éve rendszeresen jelen van írásaival a lapban, amely a Könnymutatványosok legendája című előző regényének több fejezetét is először jelentette meg, most pedig készülő új műve, a Virágzabálók részleteit is közli. A családias hangulatú szombati ünnepségen – amelyre barátja, a Kossuth-díjas Závada Pál író fuvarozta haza kollégáját – a Tiszatájban megjelent egyik első Darvasi-írást Turi Tímea olvasta fel, majd Bombitz Attila irodalomtörténész mondott laudációt. A Tiszatáj-díjat Gyuris György, az alapítvány kuratóriumának elnöke adta át. Az idei jutalmat a fiatal irodalomtörténész, Tóth Ákos kapta, akit tanára, Olasz Sándor tanszékvezető egyetemi tanár, a Tiszatáj főszerkesztője generációja egyik legtehetségesebb kritikusának nevezett.

Darvasi László friss novelláját, Tóth Ákos pedig az általa szerkesztett Tandori-kötethez írt előszót olvasta fel köszönetképpen.

Emlékérmét bocsát ki az MNB Cziffra György tiszteletére
Fritz Mihály szobrászművész tervezte.
Szijjártó: német tartományi miniszter köszönte meg a magyar határvédelmet
Baden-Württemberg tartomány igazságügyi és migrációért felelős minisztere köszönetet mondott Magyarországnak, amiért megvédi az Európai Unió külső határait.
Fiatalok a kommunista diktatúra ellen
Fiatalok a kommunista diktatúra ellen címmel szegedi és vásárhelyi diákok szerepvállalását elevenítették fel az Emlékpontban. 
Közel kétszáz halottja van az ítéletidőnek Indiában és Nepálban
Csaknem kétszázan vesztették életüket Indiában és Nepálban a napok óta tartó heves esőzések okozta áradásokban és földcsuszamlásokban.
Véget ér a világ leghosszabb vesztegzára Melbourne-ben
Az új koronavírusos esetek száma rekordközeli, a kocsmák, éttermek és kávézók újra kinyithatnak.
Háromgyerekes tűzoltó apuka veszítette életét az M1-esen történt balesetben
Az erdélyiekkel Németországba tartó kisbuszban egy háromgyerekes édesapa is ült, amikor teherautóba rohant a járművük. A balesetben összesen öten hunytak el.