December 10-ére kész az M5-ös

Egy hónap múlva, december 10-én 13 órakor, a szegedi északi csomópontnál adják át ünnepélyesen az M5-ös Kiskunfélegyházától Szegedig tartó szakaszát. Botka László egész napos örömünnepet ígér a szegedieknek.
December 10-ét Botka László, Szeged polgármestere jelentette be.

Míg eddig sokat sejtetően csak annyit árult el a beruházó Alföld Koncessziós Autópálya (AKA) Rt. vezetése az M5-ös Szegedet elérő szakaszának átadásáról, hogy az valószínűleg a tervezett december 31-i határidő előtt következik be, tegnap kimondták a bűvös dátumot, a december 10-ét. Igaz, nem Olivier Bonnin, az AKA Rt. vezérigazgatója szájából hangzott el a kijelentés az koncessziós társaság újhartyáni autópálya-mérnökségén megtartott, téli felkészüléssel kapcsolatos sajtótájékoztatóján. December 10-ét Botka László, Szeged polgármestere jelentette be. A vezérigazgató még a hátralévő hivatalos procedúrák, valamint amiatt, hogy a sztráda készültsége nem mindenütt tehető 100 százalékosra, csak a december 10-e lehetőségét említette meg.

Az út elkészült, már csak a táblát kell érvényesíteni. Fotó: Schmidt Andrea

Botka László viszont kijelentő módban fogalmazott: december 10-én, 13 órakor a szegedi északi csomópontnál a kormány, az AKA Rt. és Szeged önkormányzata közösen rendezi meg az átadási ceremóniát. A városban egész napos örömünnepet szerveznek, a délutáni óráktól pedig már az autósok is birtokukba vehetik a sztrádát. Botka – a sajtótájékoztatón résztvevő, az autópályához közel eső települések polgármesterei nevében – elmondta: reméli, hogy a térség gazdasági szerepe felértékelődik azzal, hogy az M5-ös március végéig már az országhatárt is eléri.

Ezt követően Taskovits Attila, a sztrádát üzemeltető Magyar Intertoll Rt. üzemeltetési igazgatója tájékoztatójában kijelentette: az újjal együtt 145 kilométernyi autópálya szakaszt felügyelnek, amihez 8 pár pihenő és közel 40 csomópont tartozik. Az üzemeltető három mérnökségről (Újhartyán, Kiskunfélegyháza, Balástya) oldja meg kibővülő feladatait. Az útellenőrök nappal 2, éjszaka 4 óránként ellenőrzik a sztráda teljes területét.

Balástya: 15 munkahely

Ujvári László, Balástya polgármestere elmondta, az autópálya mérnökség 15 embernek ad majd munkát a településről: ők sofőrök, diszpécserek és karbantartók. Az M5-ösnek és a balástyai csomópontnak köszönhetően már két befektetővel tárgyalnak. Rendezési tervükben olyan vállalkozási övezetet alakítottak ki a pályára felhajtó út mellett, amelynek már az infrastruktúráját is kiépítették.

Marad a sztrádaóra

Noha az M5-ös Szegedig érő szakaszának december 10-i átadását immáron hivatalosan is bejelentették, a Délmagyarország és a Délvilág nem módosítja sztrádaóráját. Az utolsó pillanatig a miniszterelnök által megígért december 31-i határidőhöz mérten számoljuk a napokat.