Szeged és környéke

2011.03.07. 15:15

December óta kész az 502-es út - a hatóságokra kell várni

Szeged - 2010. júliusában a SZEVIÉP csődje miatt állt le a Dorozsmát az 5-ös úttal összekötő 502-út építése. Decemberre végeztek a műszaki átadással, most a hatóságokon a sor.

Delmagyar.hu

2009. július 2-án közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF), hogy átadták a nyugati elkerülő III. ütemének a területét a kivitelezőnek. A nettó 1,3 milliárd forint értékű beruházással kétszer egysávos út épült a kiskundorozsmai Szilva utca és az 5-ös út között, amely mellett kerékpárút is fut.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása szerint a Szeged, A NIF tájékoztatása szerint a Szeged, nyugati elkerülő út III. ütem műszaki átadása 2010 decemberében lezárult. A forgalomba helyezési eljárást 2011. január 13-án indította meg a Csongrád Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége. A hatósági szemlét 2011. február 17-én tartották, a forgalomba helyezéshez 10 szakhatóságnak kell hozzájárulnia. A NIF reményei szerint 2011 márciusának második felében adhatják át az útszakaszt.

Az 502-es út - képek a kivitelezés közben és után. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Az 502-es út az 5-ös számú főutat, az 55-ösön és a Dorozsmai úton át köti össze az 5-ös úttal. Nem tévedés, nem elírás: az 502-es az 5-ös elkerülője, közvetlen összeköttettetést teremt a szabadkai kivezető és a budapesti bevezető között. Hétfőn délután az olvadó hótól vizes úton gurultunk végig, csak tábla és egy félrerakott betontömb tiltja a behajtást. A logisztikai központ után, az 5-ös útnál körforgalomban végződő 502-es a Dorozsmai úttól alig több mint egy perc – ugyanis a Szilva utcánál véget ér a lakott terület. A tervezők szerint azért épült meg az út, hogy a RO-LA terminálra érkező kamionok minél egyszerűbben elérjék a Dorozsmai úti indulást.


Az út kész van, járható, műszaki akadálya nincs az átadásnak, remélhetőleg valóban tartják a március közepi időpontot.


502-es nagyobb térképen való megjelenítése
A beruházás tartalma

1,3 km hosszú, 2×1 sávos elkerülő út terveztetése, építtetése és lebonyolítása egy körforgalmi csomóponttal és vasúti felüljáróval, illetve szerviz- és kerékpárúttal.
Főbb műszaki paraméterek:
– 1,3 km új elkerülő út épül 2×1 forgalmi sávval, továbbá egy vasúti felüljáró (a Cegléd–Szeged vasútvonal felett)
– kétsávos körforgalmú csomópont készül
– lejárók épülnek a Logisztikai Központ bekötő útjára
– kerékpárút és stabilizált földutak épülnek
Kivitelező: HSZ Konzorcium
Konzorcium vezetője: Hídépítő Zrt.
Konzorcium tagja: SZEVIÉP Szerkezet- és Vízépítő Zrt.
A kivitelezés szerződéses összege: 1 milliárd 318 millió 338 ezer 199 forint+áfa
A beruházás tervezett befejezése: 2010. negyedik negyedév

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!