Szeged és környéke

2008.07.16. 22:02

Defibrillátor bankban és áruházban

Szeged - Szegeden összesen három helyen van nagy forgalmú helyeken félautomata defibrillátor, de eddig még sosem használták őket. Sokan nem is mernének menteni, pedig a szakember szerint bajt nem okozhatnak vele.

Tombácz Róbert

– Helyezze az elektródákat a beteg mellkasára! – ismételgette magyarul a műanyag dobozból egy hang, amikor tegnap a Klauzál téri Kígyó patika félautomata defibrillátorát felnyitottuk. Ez volt az első újraélesztő készülék Szegeden, ami nem mentőbe, kórházba vagy háziorvoshoz került, hanem 2005 decemberében egy nagy forgalmú, bárki által elérhető, „civil" helyre. A könnyen mobilizálható gép kisebb, mint egy diplomatatáska, a súlya úgy három kiló lehet, az ára pedig 4-500 ezer forint.

– Sajnos két éve karácsonykor éppen a Kárász utcán kapott szívrohamot egy férfi, az első kiérkező mentőben viszont nem volt defibrillátor. Ha valaki tudja, hogy itt működik egy, és a segítségünket kéri, az az ember talán még most is élne – véli Zolnay Kriszta patikavezető. Több gyógyszerészt is megtanítottak az életmentő berendezés amúgy sem túl bonyolult használatára, de amikor ott jártunk, az általunk megkérdezettek közül senki sem merte volna vállalni, hogy „élesben" is használja a gépet. Pedig ezzel életet menthetne, ugyanis minden újraélesztés nélküli perc tíz százalékkal csökkenti a szívroham túlélési esélyét. Vagyis ha valaki tíz percen belül nem kap segítséget, meghal.

Defibrillátor a Kígyó patikában. Nem okozhatunk vele kárt senkinek. Fotó: Segesvári Csaba

Defibrillátor a Kígyó patikában. Nem okozhatunk vele kárt senkinek.
Fotó: Segesvári Csaba

Ennek ellenére az elmúlt közel három évben nem szaporodott túl sokkal a szegedi „közforgalmú" defibrillátorok száma: a Kígyón kívül csak a Cora Áruházban, illetve pár napja – a szegedi bankok közül egyedüliként – a Kiss Menyhért utcai CIB-fiókban működik ilyen eszköz. Használni viszont – szerencsére vagy sajnos – eddig egyiket sem kellett.

A közel 170 ezres Szegeden háromnál több defibrillátorról nem tud a Magyar Nemzeti Szívalapítvány sem, amelynek egyik fő célkitűzése az életmentő berendezések közforgalmú helyeken való elterjesztése – közölte Nagy András alapítványi vezető. Nincs ilyen eszköz sem a Dégáz, sem a Démász, sem a Szegedi Hőszolgáltató ügyfélszolgálati irodájában, sem pedig a nagyállomáson, noha mindegyik helyen nagy a tömeg és a stressz – s így magasabb a szívroham kockázata is.

Ne féljünk használni!

– Ezek a készülékek megállapítják a rosszul lévő beteg életfunkcióit, és csak azokat „ütik ki", akiknek már nincs pulzusa, tehát bajt nem okozhatunk vele – biztat szükség esetén a gépek használatára Forster Tamás, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke. A szegedi II. belgyógyászati klinika és kardiológiai központ vezetője azt ajánlja: ha van a közelben ilyen eszköz, amíg mentőt hívunk, addig is kezdjük el az újraélesztést – hiszen csak a szóbeli instrukciókat kell követni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!