Szeged és környéke

2016.06.28. 13:05

Dékánok szólítják fel Török Márkot a távozásra

Az egyetem összes dékánja szignálta azt a levelet, melyben felszólítják Török Márkot, pereskedés helyett önként távozzon EHÖk-elnöki posztjáról. Ahogyan az kulturált országok, működő demokráciák esetén megszokott és természetes.

Timár Kriszta

„A Szegedi Tudományegyetem dékáni testülete – mérlegelve valamennyi körülményt – felszólítja Önt, hogy egyetemünk rektorának 2016 június 22-én kelt, az Ön EHÖK-elnöki és képviselői megbízatását megsemmisítő határozatát elfogadva, fellebbezés helyett távozzon a Szegedi Tudományegyetem hallgatói mozgalmából."


Ez áll abban a levélben, melyet Hajdú József ÁJTK, Hohmann Judit GYTK, Bari Ferenc ÁOK, Marsi István JGYPK, Szajbély Mihály BTK, Keszthelyi-Szabó Gábor MK, Barnai Mária ETSZK, Horváth József MGK, Laczkóné Turzó Kinga FOK, Mucsi László TTIK, Vilmányi Márton GTK és Tóth Péter ZMK dékán írt Török Márknak. Mint megírtuk (itt és itt), a 12 éve regnáló hallgatói önkormányzati elnököt egy tavaly megváltozott jogszabály miatt szeptemberben már nem lehetett volna újraválasztani. Az EMMI és az egyetem jogértelmezését az alkotmányjogi elemzőközpontként ismert Eötvös Károly Intézet is megerősítette, egyedül Török az, aki ezt vitatja és azzal érvel, hogy egy jogszabálynak nem lehet visszaható hatálya. Éppen ezért jelezte, hogy a Szabó Gábor rektor által megsemmisített választási eredmény miatt perre megy, ezzel is hatalomban tartva magát a jogi procedúra lezárultáig.

Tizenkét év után távoznia kell. Fotó: Karnok Csaba

A dékáni levélben a kari vezetők arra hívják fel Török figyelmét, hogy az utóbbi években számos, őt és az általa vezetett testület működését érintő, azokkal szemben súlyos kifogásokat megfogalmazó írás jelent meg különböző nyomtatott és elektronikus, helyi és országos sajtóorgánumokban. Bár a kritikák többségéről nem igazolódott, hogy jogszabályokba ütközne, ez azonban a dékánok szerint nem jelenti egyben azt is, hogy azok ne lennének tisztességbe, vagy éppen a jó erkölcsbe ütköző cselekmények.


„A nyilvánosságra került cikkek egyre súlyosabban sértik a nagy múltú egyetemünknek sok kiemelkedő személyisége által felépített hírnevét, melynek megőrzése pedig elődeinkkel szemben fennálló kötelességünk. Kulturált országok, működő demokráciák esetén megszokott és természetes, hogy az a vezető, aki az Önéhez hasonló helyzetbe kerül, önként beadja a lemondását és távozik. Teszi ezt annak érdekében, hogy demonstrálja, cselekményeiben nem a hatalomhoz való görcsös ragaszkodás, hanem a közjó vezérli, miközben azt is elősegíti, hogy a személyéhez tapadt rossz imázzsal ne legyen a nevéhez kötődő intézmény terhére" – írják még a dékánok, akik levelüket úgy zárják, őszintén óhajtják, hogy Török a felszabaduló energiáit a megkezdett egyetemi tanulmányainak sikeres folytatására fordítsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!