Szeged és környéke

2016.08.11. 16:13

Dél-Alföldön a legmegterhelőbb a lakásfenntartás

A Csongrád megyét is magába foglaló dél-alföldi régióban jut a legkevesebb pénz lakásfenntartásra az egész országban, ezzel együtt sehol nem terheli meg annyira a családok költségvetését, mint nálunk. A lakosság legszegényebb tizedénél közel negyven százalékot visz el a lakásrezsi, a legfelső tizednél ez csupán 13 százalék.

Korom András

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2015 őszén felmérést végzett Miben élünk? címmel a hazai lakásviszonyokról. Ebből egyebek között kiderül, hogy az otthonok átlagos alapterülete 80 négyzetméter, fenntartásuk havi költsége 40 ezer forint, és ez a háztartások jövedelmének 22 százalékát tette ki.


Ez az arány 2003-ban ugyanennyi volt, 2010-re 25 százalék fölé emelkedett, majd az elmúlt években folyamatosan mérséklődött. Budapesten egy átlagos lakás havi fenntartása 6 ezer forinttal kerül többe, mint a községekben vagy a városokban. A parasztházak, tanyák havi rezsije átlagosan 29 ezer, a lakótelepi lakásoké 39 ezer, a többszintes családi házaké 49 ezer forint.

 


[namelink name="Baráti Ferenc"] 89 négyzetméteres otthonában él Szegeden, havi átlagos lakásfenntartási költsége 50 ezer forint, ami a családi jövedelem 25 százalékát emészti fel. [namelink name="Vaskóné Kiss Éva"] egy 47 négyzetméteres szegedi panelben él fiával.


– Mindent összeadva 40-45 ezer forint lehet a havi lakásfenntartási költség, ez a bevételnek körülbelül a 30 százalékát viszi el. Soknak tartom, de kénytelen vagyok kifizetni a számlákat.

Mennyire nehéz


A KSH megkérdezte a válaszadóktól, mennyire érzik megterhelőnek a lakásfenntartási kiadásokat. 2003 óta 22-ről 32 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik úgy érzik, hogy ez nem jelent gondot. A jövedelem mellett a gyermekszám is erősen befolyásolja a háztartások teherbíró képességét. A három vagy több gyermeket nevelők közel négytizedében folyamatosan megterhelőnek érzik a lakásfenntartást, míg a gyermek nélküli háztartásoknak csak 18 százalékában.


A Csongrád megyét is magába foglaló dél-alföldi régióban az átlagos lakásfenntartási költség 36 ezer 400 forint, ezzel a sor legvégén vagyunk a régió közül. Erre tehát nálunk jut a legkevesebb pénz, mégis itt a legmegterhelőbb. A lakásfenntartási kiadások aránya a jövedelemből ugyanis 23,3 százalék, a hét régió közül ez a legmagasabb arány.


A felmérésből kiderül, a legalsó és legfelső jövedelmi tized lakáskiadásai között majdnem kétszeres a különbség, "lent" havonta 27, a legfelsőben 52 ezer forintot költenek erre. Alul ez a teljes bevétel közel négytizedét elviszi, miközben a legfelsőben csak 13 százalékát.


A magas lakásköltségek leginkább a gyermeküket egyedül nevelő szülőket terhelik, őket is főleg akkor, ha lakótelepen vagy családi házban élnek. Az idősek ilyen ráfordítása nem számít magasnak – amíg ketten élnek. Megözvegyülve a kiadás aránytalanul magasra szökhet, jövedelmük 26 százalékára.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!