Szeged és környéke

2016.02.26. 20:07

Déli Tisza-hidat, fedett uszodát hozhat Orbán

Március második felében érkezhet Szegedre a kormányfő - híreink szerint. Akkor szerződhet a várossal állami és uniós pénzekről. Ha fedett uszoda, Tisza- híd és ipari park lesz a csomagban, akkor is az egyik legszerényebb támogatást kapja a város.

Dombai Tünde

Becsléseink szerint eddig közel 1000 milliárd forint támogatást ígért Orbán Viktor annak a 15 megyei jogú városnak a fejlesztésére, amelyben egy év alatt járt. A miniszterelnök tavaly márciusban Sopronban kezdte Modern városok elnevezésű körútját. A program összesen 23 települést érint, azokat, ahol 50 ezer lakosnál több él. A kormányfő akkori nyilatkozata szerint a vidék fejlődésének kulcsa a vidéki városok fejlődése, ezért hozták létre a programot.

A településekkel a miniszterelnök megállapodásokat köt állami pénzek és uniós források felhasználására. Ezekben konkrét összegek nem szerepelnek, a hivatalos közlönyökben is csak az idei évre vonatkozó költségeket lehet megtalálni. A beígért beruházások tehát többe is kerülhetnek annál, mint ahogy a hírekben megjelent vagy mi beáraztuk.


A megyei jogú városok kétharmada sorra került már. Nyolc van még hátra, így a megyénkbeli kettő, Szeged és Hódmezővásárhely is. Várakozik még Békéscsaba, Dunaújváros, Győr, Salgótarján, Tatabánya és Veszprém. Hogy Szegedre mikor ér a miniszterelnök, arra több dátum is felmerült. Így február vége és március eleje is, de most a március második fele a legvalószínűbb. Érdeklődésünkre a miniszterelnöki sajtóiroda sem adott konkrét választ. Arról is csak találgatások folynak, mire és mennyi pénzt „hoz" Orbán Viktor.


Valószínűnek látszik, hogy a déli Tisza-híd építésére jut majd támogatás. 10 milliárd forint nagyot lendítene a beruházáson, amely várhatóan nettó 36 milliárdba kerül. Ez hozzávetőleg annyi, mint Szeged egész idei költségvetése. A hídról megírtuk: 18,5 milliárd uniós támogatás, 7,5 milliárd a MÁV-forrás és 10 milliárd forint hazai finanszírozás kell hozzá (Hídról, hídra – fel- és lehajtók az új közúti-vasúti átkelőn, 2016. február 9.). Mivel szinte minden város „kap" uszodát, elképzelhető, hogy Szegeden is szóba kerül. Legutóbb azt írtuk az Etelka sori létesítményről, hogy 4 milliárd forintból felépülhet. Ehhez legalább 2 milliárd forint állami pénzre lenne szükség.


Addig is az önkormányzat a saját költségvetéséből 500 millióért megteszi idén az előkészületeket. Ugyancsak refrénszerűen ismétlődött az eddigi állomásokon az ipari parkok fejlesztése, amire Szegednek is égető szüksége lenne. A város ugyanis nem tud saját telket ajánlani a beruházásokhoz. Azt is megírtuk, hogy ehhez állami földek átadására lenne szükség. Lehet, hogy ez is megoldódik a kormányfői látogatással. Tételezzük fel, hogy mindhárom elképzelés belekerül a csomagba. Ezzel a megyeszékhely még így is a legszerényebben kistafírozott városok közé tartozik majd nagyjából 15 milliárd forinttal.


Ön mit kérne a hídon és uszodán kívül?


Hódi Levente: Leginkább infrastruktúrát, munkahelyeket, ipari fejlesztést! Kecskemét már rég lekörözött minket! És jobboldali vezetést a város élére.

Varga Gábor: Új sportcsarnokot!

Nógrádiné Mimi: Kecskéstelepi vasúti átjáróba aluljárót!

Hunyady Viktória: Normális utakat.

Kotormán Felícia: Szeged és Vásárhely között egy normális hidat, amit nem foltoznak havonta.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!