Dés László a sztárvendég az idei Presztízs Díj gálán

Dés László lesz a sztárvendég a ma esti Presztízs Díj gálán. Magyarország egyik leghíresebb zeneszerzője szívesen vállalta, hogy vendégeinknek még a lemez felvétele előtt ízelítőt ad új, úttörő műfajú lemezéből, mert lapunk kezdeményezését, miszerint jutalmazzuk a megye legsikeresebb vállalkozóit, hasznosnak és fontosnak tartja.
Dés László zenél. Fotó: Bertleff András

Lapunk ma esti Presztízs Díj átadó gálájának sztárvendége Dés László lesz. A dzsesszmuzsikus-zeneszerző rendkívül elfoglalt mostanában: kedden érkezett haza Washingtonból, ahol fiával, Dés Andrással és Juhász Gábor gitárossal nagysikerű koncertet adott, azóta pedig folyamatosan dolgozik új albumán. Mégis szívesen szakított időt a szegedi fellépésére, mert hasznos kezdeményezésnek tartja, hogy a Délmagyarország és a Délvilág megjutalmazza a legtehetségesebb vállalkozókat.

– Minden díj érték, amely civil kezdeményezésből jön létre, talán fontosabbak is, mint az államiak – magyarázta Dés László. – Amikor egy szakmán belül a civiltársadalom saját magát tiszteli meg azzal, hogy megjutalmazza azokat, akik valami jó dolgot elindítottak vagy létrehoztak, ezzel rangot, illetve presztízst ad munkájuknak, és egyben bíztatnak vele mindenkit, hogy érdemes jót, s jól csinálni. Így tehát ez értékmérő lehet, amit pedig nagyon fontosnak tartok.

Dés László jelenleg új albumán, a Contemporary Gregorianon dolgozik, mely tulajdonképpen egy zenei kísérlet. – Összeeresztjük a középkort, a reneszánszot és XXI. század zenéjét. Ilyen eddig még nem volt. Nagyon izgalmas, és egyben radikális – mesélte. Az újító ötlet Balázs Elemér fejéből pattant ki, és nem volt nehéz meggyőznie Dést, valamint a gregorián és a reneszánsz zene nagy szakértőjét, a kiváló énekes Mizsei Zoltánt. A megvalósítás hármójuk közös munkája. A lemezt jövő héten veszik fel, lapunk ma esti Presztízs Díj átadó ünnepségén azonban már ízelítőt kaphatnak belőle meghívott vendégeink.

– A Voces4 Ensemble nevű négytagú énekegyüttessel és egy négytagú dzsessz-zenekarral megyünk. Balázs Elemér dobol, Szandai Mátyás bőgőn játszik, Balázs József zongorázik, és én szaxofonozok. Remélem, fél óra alatt tudunk adni egy metszetet abból, milyen is lesz az új album – mondta Dés László.

szponzorált tartalom
Új műsorral jelentkezik Várkonyi Andrea
Különleges leletre bukkantak Bajorországban
Egy középkori lovas katona érintetlen sírját tárták fel a régészek Nordendorfban.
Felfüggeszti a kínai állampolgárok beutazását Oroszország
Oroszországban jelenleg nem tartanak számon koronavírus által megfertőzött személyt.
Jött a jó idő, máris lopják a bicikliket Szegeden
Ne a biciklizáron spóroljunk!
Kivizsgálják a Liszt Ferencen órákat veszteglő légijárat ügyét
A Ryanair járata kedden mintegy hat órán át vesztegelt a repülőtéren.
Újabb nemzetközi elismerést kapott Debrecen
Első helyezett lett a Financial Times egyik kiadványának felmérésén.
Album mutatja be száz év erdélyi magyar képzőművészetét
A Romániában megjelent kiadvány több mint ötszáz oldalon foglalja össze az 1919-2018 közötti időszakban alkotó erdélyi magyar művészek munkáit.