Szeged és környéke

2010.02.04. 14:52

Diákhitel: 30 százalékkal nőhet a törlesztés, ha a szuperbruttó alapján kell fizetni

Szeged – Az egyetemistáknak fogalmuk sincs arról, hogy mennyit fognak törleszteni a felvett diákhitelből, ha elkezdenek dolgozni. A szerződés szerinti kötelező minimális törlesztés 6 százalék a bruttó jövedelemre vonatkozik – nettóban viszont ez majdnem 9 százalék!

Segesvári Csaba

Diákhitelt felvenni és elkölteni könnyű. De diákéveik alatt sokan nem gondolnak arra, hogy a ma elköltött pénzt majd vissza is kell fizetni. Utánanéztünk, hogy az egyetemisták közül – a közgazdászokon kívül – ki számolta már ki, hogy a nettó bérének mekkora részét fordítja majd törlesztésre.

Az alapképlet egyszerű: a törvény szerint a bruttó adóalap 6 százalékát kell minimálisan, évente a törlesztésre költeniük a munkába állás második évétől. A pontos összeget – amelyet át kell utalni a Diákhitel Zrt. számlájára – minden év december végéig megtudják az adósok, a központ levélben tájékoztatja ügyfeleit az APEH adatai alapján.

Vajon kiszámolják-e előre a diákok, hogy a bruttó bér 6 százaléka mennyi nettóban?

Nem nő a törlesztés

A Diákhitel Zrt. birtokában van az APEH illetékes szakértőjének véleménye, amelynek lényege, hogy továbbra is a "normál" bruttó bér, és nem a "szuperbruttó" (a 27 százalékkal növelt bruttó bér) után kell kiszámolniuk a minimális törlesztőrészletet - tájékoztatta a delmagyar.hu-t telefonon Őri András, a Diákhitel Zrt. sajtószóvivője.


2010-ig egy bruttó 200 ezer forintos fizetés esetén a munkába állás második évétől havi 12 ezer forintot kell minimálisan visszafizetni minden hónapban, ami így már a nettó fizetésnek nem 6, hanem 8,7 százaléka!

Ez az összeg elsőre nem tűnhet soknak, de ha egyéb, például lakás- vagy autóhitelt is szeretne valaki felvenni, akkor gondot okozhat a fizetőképesség vizsgálatánál.

2010-től a szuperbruttó miatt az éves adóalap – azonos fizetést és nulla forintos béremelést feltételezve – 2 millió 400 ezer forintról 3 millió 48 ezer forintra nő: ez olyan, mintha a havi bruttó jövedelem 254 ezer forintra emelkedne. Ha pedig a törlesztést 2012-től a szuperbruttó jövedelem alapján számolják, akkor 15 ezer 240 forintra emelkedhet törlesztőrészletünk – ami már a nettó bérünk 11,1 százaléka lesz.

Felmérés - nem mindenki tudja mennyit is kell törlesztenie.

Felmérés - nem mindenki tudja, mennyit is kell törlesztenie.
Nem reprezentatív felmérésünkből – amelyet a József Attila Tanulmányi és Információs Központban készítettünk – kiderült: a hitelt felvett hallgatók 25 százaléka tudja, mennyit kell majd fizetnie, 75 százalékuknak viszont fogalma sincs arról, hogy mit tartalmaz a szerződése. A bruttó bér-nettó törlesztés összefüggését illetően minden második egyetemista tisztában van vele, hogy nem 6 százalékot fog fizetni, hanem többet. Hogy ez minek köszönhető? Hanyagság esetleg érdektelenség? Ezt mindenkinek a fantáziájára bízzuk. Egy biztos: aki veszi a fáradtságot és elolvassa az éves tájékozatót, hírlevelet – amit a Diákhitel Zrt. küld –, azt nem érheti meglepetés.

Mi a szuperbruttó?

2010-től bevezetik az úgynevezett szuperbruttó fogalmát, ami azt jelenti, hogy éves jövedelem alatt az adóalap kiszámításánál a munkáltatói járulékokkal növelt bruttó bért kell érteni.

A számítások eredménye: ha a szuperbruttót vesszük alapul, akkor fizetésemelés nélkül is 2012-től havonta 27 százalékkal többet fognak költeni a mostani diákok diákhitelük törlesztésére.

Természetesen a cikk elkészítése előtt megkerestük az APEH Dél-Alföldi Regionális Igazgatóságát is. Németh Gabriella arról tájékoztatott, hogy a törlesztőrészlet 2010-ben és 2011-ben biztosan nem változik, az pedig, hogy mi lesz 2012 után: az arra vonatkozó szabályozás jelenleg jogértelmezés alatt áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!