Szeged és környéke

2011.04.15. 21:17

Digitalizálják a 100 éves Délmagyarországot

Dél-Magyarország - Félmillió újságoldal, több mint kétmillió adat kerül számítógépre azzal, hogy az egyetemi könyvtár és a megyei szerepkörű Somogyi-könyvtár digitalizálja lapunkat, a 100. évét élő Délmagyarországot.

Újszászi Ilona

Interneten elérni az elektronikus tartalmakat – ez a trend a legmodernebb informatikával karöltve járó könyvtártudományban. A régió két legjelentősebb bibliotékája, a szegedi universitas egyetemi könyvtára és a megyei hatókörű Somogyi-könyvtár közös vállalkozásban, pályázati támogatással digitalizálja lapunkat, a 100. évét élő Délmagyarországot.

– A két könyvtár közösen adja össze azokat a példányokat, amelyek alkalmasak a digitalizálásra. Minimum félmillió újságoldalt kell feldolgoznia annak a nagyon okos gépnek, amely pályázati siker eredményeként kerül Szegedre – mondja [namelink name="Máder Béla"], az egyetemi könyvtár igazgatója. – A nyáron kezdődő, várhatóan egy éven át tartó munka eredményeként digitalizált újságoldalakon dátum és fogalmak szerint is kereshetnek majd a kutatók, olvasók.

Két könyvtárigazgató – Palánkainé Sebők Zsuzsanna és Máder Béla – az egyik legkorszerűbb digitalizáló berendezés előtt a 100 éves Délmagyarországgal. Fotó: Karnok Csaba

Két könyvtárigazgató – Palánkainé Sebők Zsuzsanna és Máder Béla – az egyik legkorszerűbb digitalizáló berendezés előtt a 100 éves Délmagyarországgal. Fotó: Karnok Csaba
A digitalizálás lényege, hogy a nyomtatott dokumentum tartalmát úgy helyezik el egy elektronikus tárolóeszközön, hogy formai és tartalmi elemeit is megőrizzék, de egyúttal a számítógép segítségével feldolgozhatóvá tegyék.

– Ez az első lépés: a helyismereti jellegű folyóiratokat is ily módon szeretnénk feldolgozni – nyújtotta át kollégájának a periodikák listáját a könyvtárosok világnapján [namelink name="Palánkainé Sebők Zsuzsanna"], a Somogyi-könyvtár igazgatója.

Egy évszázad történelmét jeleníti meg lapjain a Délmagyarország, vidék-Magyarország legpatinásabb napilapja. Újságunk nem csupán olvasmány, történeti forrás is. A Délmagyarország a régió, illetve Szeged történetének oly fontos adatállománya, amelynek digitalizálása, majd újszerű újraolvasása termékenyítően hathat a társadalomtudományokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!