Szeged és környéke

2012.05.02. 20:03

Diplomamunka: csak a szerző engedélyével adható ki - néhány megsemmisült

Szeged - Nincs egységes szabály a szakdolgozatok tárolására a Szegedi Tudományegyetemen. A jogi kari dolgozatokat digitalizálva őrzik, és ez a jövő a BTK-n is, ahol egyelőre a tanszékek, intézetek tárolják a papíralapú diplomamunkákat.

Gonda Zsuzsanna

Az SZTE jogi karán örök időkig megőrzik a szakdolgozatokat – mondta [namelink name="Herczegné dr. Német Mária"], a tanulmányi osztály vezetője. A munkákat elektronikusan feldolgozzák, és az egyetemi könyvtár archiválja azokat. A 60-as évek elejéről viszont hiányoznak szakdolgozatok, akkor ugyanis pincékben tárolták a bekötött példányokat, és a nem megfelelő körülmények miatt néhány megsemmisült.

[namelink name="Máder Béla"], az egyetemi könyvtár főigazgatója elmondta: a digitalizálás olyan sorrendben történik, ahogyan a karok kérték az archiválást, és azok élveznek elsőbbséget, amelyek eleve a könyvtárban tárolták a szakdolgozatokat. A jogi karos diplomamunkák digitalizálása például már elkészült. A beszkennelt dolgozatok eredetijét a kar vezetőjének engedélyével bezúzzák, mert a könyvtár raktári kapacitása véges, és a digitalizált változat úgyis megegyezik a papíralapúval.

Szakdolgozatok a szegedi egyetemen. Fotó: Schmidt Andrea

Szakdolgozatok a szegedi egyetemen. Fotó: Schmidt Andrea

Gondosan eltették

1997-ben államvizsgázott a JATE Állam- és Jogtudományi Karán Botka László, az MSZP országgyűlési képviselője. Szakdolgozatát a Visegrádi Együttműködésről írta. Arra a kérdésre, hogy őrzi-e otthon a dolgozatát, a szegedi polgármester azt mondta, „ezeket a történelmi és családi relikviákat" a felesége gondosan elteszi, így biztosan megvan a szakdolgozata is. – Jogi karon végeztem, mi nem a szakdolgozatunkra kaptuk a diplománkat – tette hozzá. Nógrádi Zoltán, a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen tanult, 1993-ban mérnöktanári és mérnöki diplomát szerzett. Egyik szakdolgozata a baromfitakarmányozásról, a másik a szakoktatás helyzetéről szól. A fideszes parlamenti képviselő, mórahalmi polgármester azt mondta, mindkettőből van otthon példánya. A beszkennelt munkák egy repozitórium nevű elektronikus archívumba kerülnek, ebben szabadon lehet tájékozódni arról, ki milyen címmel írt szakdolgozatot. Ha viszont valaki valamelyiket elolvasná, akkor a könyvtár, vagy az, akinek a munkára szüksége van, megkeresi az írót, és engedélyt kér. Ilyen kérés nem túl gyakran érkezik a könyvtárhoz.
– A szakdolgozatok nem nyilvános dokumentumok, íróik nem széles körnek szánták, ezért a dolgozatok csak a szerzőik engedélyével hozhatók nyilvánosságra – magyarázta Máder Béla. Ez a szabály a plágium korlátozására is alkalmas: ha szabadon hozzáférhetők lennének az írások, könnyű lenne másolni belőlük.

A bölcsészettudományi karon tárolják a dokumentumokat, a tanszékek, intézetek például beépített szekrényekben őrzik a dolgozatokat. A karon nem selejteztek, de ez nem jelenti azt, hogy minden hallgató által valaha készített dolgozat megtalálható a tanszékeken. Kothencz Mihály, a tanulmányi osztály vezetője elmondta: egy részüket korábban az egyetemi könyvtár tárolta, később néhányat visszaküldtek.

– Mivel a kari könyvtárak az egyetemi intézménybe kerültek, így a tanszékek könyvtáros szakszemélyzet nélkül maradtak, tehát valójában csupán tárolják a diplomamunkákat, de nem katalogizálják azokat – magyarázta Kothencz Mihály. A karon tervezik a digitalizálást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!