Szeged és környéke

2008.07.15. 21:53

Díszletépítők nélkül nincs előadás

Szeged - A Szegedi Szabadtéri Játékok előadásainak sikere nemcsak a szereplőkön, hanem a háttérmunkásokon is múlik. Megnéztük, hogyan építik fel a Szentivánéji álom díszletét, és mit csinálnak a díszítők.

Rohrer Hajnalka

A szegedi Dóm téren zajlik a munka: a színpadon daruval bontják a Marica grófnő díszleteit, az emblematikus hegedű már darabokban várakozik az elszállításra, miközben a díszítők kamionokról pakolják le a Szentivánéji álom súlyos kellékeit.

– Sokan azt gondolják, a díszítők krepp-papírral dekorálgatnak, pedig valójában több száz kilós fém díszletelemekkel dolgozunk – mondja a díszletépítést végző munkások egyike, Kovács Dániel. Szabó Károly színpadmester szerint egy kamionra körülbelül 30-40 tonnányi díszletelem fér fel, a Szentivánéji álomhoz három kamionnal érkezik Pestről, így összesen körülbelül 120 tonna terhet mozgatnak meg csak ehhez a darabhoz.

A szabadtéri játékok díszítői között vannak színházi alkalmazottak és olyanok is, akik csak nyáron dolgoznak. Közöttük sok a diák, aki vállalja a kemény fizikai munkát is, hiszen jó kereseti lehetőségnek számít.
– Már második éve ez a nyári munkám. Tanulságos, a fizetés is nagyon jó és arányos – árulta el az egyetemista Dániel, aki az átlagos ösztöndíj sokszorosát megkeresi ilyenkor.

Fogjátok meg és vigyétek! Ez az utasítás gyakran elhangzik a színpadkép összeállításánál. Fotó: Frank Yvette

Fogjátok meg és vigyétek! Ez az utasítás gyakran elhangzik a színpadkép összeállításánál.
Fotó: Frank Yvette

Osztja a véleményét a már tíz éve a szabadtérin dolgozó Farkas László, vagy ahogy a többiek hívják, Wolf: – Nem veszélyes a munka, de oda kell figyelni, különben baj is lehet. Nekem még szerencsére nem volt nagyobb sérülésem, de pár kisebb, például egy körömleválás azért becsúszott már.

Fának jobban örülnének

– Jobban örülnénk, ha fából lennének a díszletelemek, megkönnyítené a dolgunkat, viszont ez nyilván nem működne szabadtéren, hiszen a szél kettétörhetné, az eső eláztatná – súgja az egyik díszletmunkás.

Délután egy időre kiürül a színpad, amikor végeznek a második kamionnal, jöhet az ebédszünet. Mindenki elcsigázott, hiszen reggeltől dolgoztak; két órájuk marad, hogy mosakodjanak, zuhanyozzanak és ebédeljenek, de vissza kell érniük, amikorra jön az utolsó kamion. A munkatempó feszített, hiszen időre fel kell építeni a díszletet, hogy kezdődhessenek a próbák.

– Nem kell mindennek az utolsó szegig helyre kerülnie, elég, ha nagyjából elkészül, hiszen a premierig még sok változás lehet – avat be a részletekbe Várkonyi Miklós, a szabadtéri játékok műszaki igazgatója, aki azt is elmondta, egy díszlet felépítése 24-30 órát vesz igénybe, és körülbelül 30 ember szükséges hozzá. Műszaki szempontból legalább 120 ember kell ahhoz, hogy létrejöjjön egy előadás: díszítők, kellékesek, világosítók, hangtechnikusok. De az öltöztetők, fodrászok, sminkesek munkájáról sem szabad megfeledkezni.

A díszítőknek nem csak a színpadképet kell felépíteniük, ők dolgoznak az előadásokon is, amikor két jelenet között változtatni kell valamit. – Van olyan darab, amiben beállítjuk a díszletet, és nincs benne változás. A Szentivánéji álomban ez nem így lesz: a díszletelemek kerekeken gurulnak, a díszítőknek is bőven akad majd feladatuk – tudtuk meg a műszaki igazgatótól.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!