Szeged és környéke

2016.02.03. 08:50

Dizájnerdrogok: orosz rulett kétszáz forintért

Szeged- Szinte kizárólag dizájnerdrogok miatt fordulnak manapság a szegedi drogcentrumhoz a fiatalok. Az elterjedt filléres kábítószerek használói az életükkel játszanak - ahogy a kórházba került törökszentmiklósi fogyasztók.

Munkatársunktól

Négy férfi és két terhes nő került intenzív osztályra Törökszentmiklósról, miután sajtóinformációk szerint csütörtökön egy kristálynak nevezett dizájnerdrogot fogyasztottak, majd eszméletüket vesztették.


– A szegedi drogambulanciát 80-90 százalékban dizájnerdrogokkal kapcsolatos problémákkal keresik fel. Ezeknek az új típusú szintetikus szereknek az a legnagyobb veszélye, hogy a drogfogyasztó sincs tisztában vele, hogy mit fogyaszt, és annak milyen hatása lesz. A szerek súlyos pszichotikus tüneteket – hallucinációkat, téveszméket – okozhatnak, de összeomolhat a vérkeringés, életveszélyes állapotba is kerülhet a fogyasztó – közölte [namelink name="Guti Kornél"], a Dr. Farkasinszky Terézia Drogcentrum vezetőhelyettese.

 

 Pengeélen


A dizájnerdrog egy ismert, központi idegrendszerre ható tiltott anyag szerkezetének kisebb módosításával előállított, még legális anyag, amelynek szerencsés esetben az eredeti, tiltott anyaghoz hasonló hatása van. Rossz esetben viszont akár halálos is lehet.


Nagyon olcsón beszerezhetők, már 200-300 forintért hozzá lehet jutni egy adaghoz. Mivel az illetőnél agresszív viselkedés is kialakulhat, ezért érdemes a rendőrséget és a mentőket is hívni – figyelmeztetett a szakember. Hozzátette, ha egy fogyasztó eszméletét vesztené, aki segíteni akar rajta a mentők kiérkezéséig, annak az elsősegélynyújtásban leírtak a mérvadóak.



Neve elhallgatását kérő másik forrásunk szerint Szegeden a marihuána után a legelterjedtebb drog az úgynevezett herbál, ami valójában többféle dizájnerdrog gyűjtőneve. A zuglaborokban vegyészek által kotyvasztott mesterséges szerek jelentős részét dohánnyal keverve szívják vagy orrba szippantják. Fogyasztói között Szegeden kevésbé jellemző az intravénás használat.

 

A herbál vagy biofű hatóanyaga egyébként megtévesztő neve ellenére teljesen szintetikus, semmi köze a növényi marihuánához. Rendkívül könnyű hozzájutni, akár internetről is rendelhető, fogyasztói között ugyanúgy megtalálhatók a 16-17, sőt akár 11 éves fiatalok, mint a huszonéves egyetemisták. A dizájnerdogok – mint a kristály vagy a herbál – óriási kockázata, hogy nem lehet előre látni hosszú távú hatásait, de többnyire erős függőséget és komoly személyiségtorzulást okoznak. Ahogy forrásunk is fogalmazott, a droglaborok vegyészei egy ellenőrizetlen emberkísérletet folytatnak a fogyasztókon.

 

Házi herbál Szegedről


 Tapétaragasztós vödörben keverte a herbált, mocskos körülmények között áztatta bele az orvosi zsályát az a család, amelynek több tagját is elkapták a szegedi rendőrök egy éve – írta lapunk. A család

az Üstökös és a Nemes takács utcában árulta a drogok kannás borának is nevezett szert. Egyik fogyasztójuk, egy 16 éves fiú kómába esett a szertől, amibe az egyik díler elmondása szerint patkánymérget is kevertek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!