Szeged és környéke

2008.05.20. 22:43

Döbbenetes különbség két panellakás fűtésszámlája között

Szeged - Két, csaknem azonos alapterületű szegedi panellakás, mindkét helyen költségmegosztók a radiátorokon, a fűtésszámlák között viszont durván 200 ezer forint a különbség. Hogy lehetséges ez?

Fekete Klára

Szegeden, az Ilona utcában P. Jánosné 55 négyzetméteres földszinti lakásában ülünk, közösen bogarásszuk a befizetett számlákat. Akárhogy számoljuk, a végeredmény mindig ugyanaz: a panaszos tavaly májustól 2008 májusáig 273 ezer forintot fizetett ki a fűtésért a hőszolgáltatónak. Ez havi átlagban közel 23 ezer forint. A legutolsó csekken, a májusin 20 ezer 776 forint áll, ehhez jön még a „zárás", az éves elszámolás utáni különbözet számlája, a ráfizetés ára 18 ezer 124 forint.

A nyugdíjas óvónő, aki két évvel ezelőtt Kistelekről költözött Szegedre, mindig is sokallta a fűtésre kifizetett összegeket, hiszen állítása szerint 18–19 fokban vacog télen a lakásában. Még olajradiátort, hőlégbefúvót is használ, hogy ne fagyjon meg. Szomszédjaitól is érdeklődött, állítása szerint ők jóval kevesebbet, az ő fűtésszámláinak a harmadát fizetik. P. Jánosné először úgy volt vele, egyrészt drága az élet Szegeden, másrészt földszinti, ráadásul a sorban a legszélső a lakása.

A panaszos kezében a befizetett horrorszámlák. Fotó: Miskolczi Róbert

A panaszos kezében a befizetett horrorszámlák.
Fotó: Miskolczi Róbert

De reklamálni csak azt követően kezdett, amikor életét Cz. Lászlóéval kötötte össze. A férfi a hasonló alapterületű, 53 négyzetméteres Zöldfa utcai lakásában ugyanis átlagosan 9–10 ezer forintot fizet havonta a fűtésért – vagy még annál is kevesebbet –, évi 90-110 ezret. Májusban például csak 7813 forintról kapott számlát. Ez az összeg még csökken a gázártámogatással, de a reális összehasonlítás kedvéért lapunk a teljes összeget vette figyelembe.

A közel 200 ezer forintos eltérésre egyszerűen nem találnak racionális magyarázatot. Az asszony Ilona utcai lakásában is minden radiátoron ott az egyéni fogyasztásmérő, amelyet a hőszolgáltató munkatársai nemrégiben olvastak le. Nem nyit ablakot azért, mert melege van, hiszen végigvacogja a telet. Már reklamált a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-nél is, de nem tudták megnyugtatni.

Básthy Gábor

Básthy Gábor. Fotó: Miskolczi Róbert
Kérésünkre Básthy Gábor, a hőszolgáltató igazgatója utánajárt az ügynek. Azt mondta, a panaszos és a felette lakó számlája között nem három-, hanem négyszeres a különbség! Igaz, a fenti lakó gázártámogatásban részesül. A Zöldfa utcai lakásnál pedig az csökkenti a cechet, hogy ott nincs vízfogyasztás, aminek ára 2–3 ezer forint havonta.
De még ezt a tényt figyelembe véve is óriási a különbség. Básthy szerint – mivel a mérés, a számlázás és a hőmennyiségmérők is pontosak – csak a ház műszaki állapota lehet az ok. Elmondta, mivel az alsó födémek nincsenek hőszigetelve, a földszinti lakásokban az ablakok, a padló és a falak egyaránt „elvezetik" a meleget.

Városi átlag

Szeged a távfűtés árában az ország nagyvárosait összehasonlítva a középmezőnyben foglal helyet. Az átlagos kétszobás, 50 négyzetméter körüli alapterületű panellakásokban élők havonta mintegy 14 ezer forintot fizetnek a hőszolgáltatónak, vagyis évente 168 ezer forintot.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!