Szeged és környéke

2019.05.31. 19:58

Dohányzásmentes világnap Szegeden - egészségünket is védi a hivatal

Nemcsak ellenőrzési és járványügyi feladatokat lát el a Csongrád Megyei Kormányhivatal népegészségügyi osztálya. Egyik legfőbb tevékenységük az egészségfejlesztés és prevenció - 116 munkatársuk összesen 259 kilót fogyott, hogy jó példát mutassanak.

Hajó Edina

Dohányzásmentes és rákellenes világnap, a Föld napja – ezekhez mindig kapcsolódik a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Hatósági ellenőrzési, járványügyi feladataik mellett egészségfejlesztési tevékenységet is ellátnak. Ebben az évben legfőbb feladatuk az általános iskolások körében végzett tájékoztató munka. – Tavaly több mint ezer gyermeknek tartottak órát: alsó tagozatban a legfőbb téma a kéz- és szájhigiénia. Felsősöknél az egészséges táplálkozásról beszélnek, és a hetedikeseknél már a dohányzás elleni prevenciót is elkezdik – magyarázta Bosnyákovits Tünde megyei tiszti főorvos.

Dohányzásmentes világnap Szegeden - GALÉRIA. Fotó: Frank Yvette

Tevékenységüket a világnapok tematikájának megfelelően állítják össze. Így most a dohányzásmentes napon a Rákóczi téri kormányablakban a dohányzás egészségkárosító hatásairól és a leszokást segítő módszerekről tájékoztatták az ügyfeleket. A világnap idei szlogenje: „Dohányzás vagy egészséges tüdő", ezért a tüdőben lévő szén-monoxid műszeres mérésére is volt lehetőség.


Egészségfejlesztési programjukat a felnőtt lakosságra is kiterjesztik. Magyarországon a lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, az utóbbi elleni küzdelemben a megyei kormányhivatal maga is példát mutat, indítottak egy programot, ezalatt 116 munkatársuk összesen 259 kilogrammot fogyott.

 Fontos a nemdohányzók védelme

Lázár János, a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos is jelen volt a hivatal dohányzásmentes világnap alkalmából szervezett eseményén. Kifejtette, évente 681 milliárd forintot költenek a magyarok cigarettára, összesen 8 milliárd szálat szívtak el. – A dohányzás iszonyatos pusztítást végez a magyar lakosság körében. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy megvédjük azokat, akik nem dohányoznak – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!