Szeged és környéke

2015.08.31. 13:22

Döntött a rendkívüli közgyűlés: az IKV jóváírja a Szehő-ügyfelek túlfizetését

Szeged - A túlfizetés 28 ezer 500 távfűtéses lakás közül 6261-et érint; az ügyfeleknek összesen 92 millió forint túlfizetésük keletkezett az enyhe télnek köszönhetően. Napirend előtt előkerült a menekültkérdés is, amelyről kisebb vita alakult ki a KDNP, a Jobbik képviselői és Botka László polgármester között.

Munkatársunktól

Egyhangúlag megszavazta a szegedi képviselő-testület a délelőtti rendkívüli ülésén, hogy az IKV távhő üzletága jóváírhassa a csődbe Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyfeleinek túlfizetését. Ez a 28 ezer 500 távfűtéses lakás közül 6261-et érint; az ügyfeleknek összesen 92 millió forint túlfizetésük keletkezett az enyhe télnek köszönhetően.

Az ügyfelek a napokban tájékoztató levelet kapnak, és a következő távhőszámlájukban az IKV jóváírja a túlfizetésüket. Ehhez az állami energetikai hivatal határozata alapján az elszámolások augusztus végéig elkészültek a szegedi hőszolgáltatónál, és az adatokat átadják az IKV-nak.


A képviselők egyhangúlag döntöttek a jóváírásról. Fotó: DM

A képviselők egyhangúlag döntöttek a jóváírásról. Fotó: DM

Haág Zalán (KDNP) javaslatára bekerült az előterjesztésbe - ami törvényi előírás is -, hogy az IKV számoljon el a kapott tagi kölcsönnel és hogy kezelje az esetleges reklamációkat. Tóth Péter (Jobbik) hozzászólása nyomán a polgármester felidézte, korábban 510 millió forint tagi kölcsönt adott a város a hőszolgáltatónak. Mivel egy hitelhez 150 millió forintos készfizető kezességet kellett vállalnia a városnak, a bank már leemelte a pénzt az önkormányzat számlájáról. Vagyis a mostani majdnem 100 milliós tétellel együtt 765 millióba kerül a városnak az, hogy a Szehő kisebbségi magántulajdonosának érdekkörébe tatozó cégektől a piaci árnál folyamatosan drágábban vásárolta a gázt. Erre hiába figyelmeztették a korábbi jobboldali közgyűlés vagyongazdálkodási bizottságát, az mindig jóváhagyta a tranzakciót.

Mint az várható volt, napirend előtt előkerült a menekültkérdés. Haág Zalán felszólította a baloldali szegedi, parlamenti és európai képviselőket, vizsgálják felül álláspontjukat a bevándorlással kapcsolatban, és ne akarjanak mindenkit befogadni, képviseljék a magyar nemzeti érdekeket. A polgármester emlékeztette a képviselőt, Angela Merkel német kereszténydemokrata kancellár befogadni szándékozik nagy létszámú menekültet. Tóth Péter másképp értékelte Haág Zalán szavait, ugyanis szerinte a képviselőtársa nem Merkelre, hanem Hollande francia miniszterelnökre gondolt, aki már mecsetépítésekbe kezdett. Úgy látja, a szegediek a város egyes részei szenvednek a migrációtól, az embercsempészektől. A jobbikos képviselő több támogatást adna a polgárőrségnek, visszaállítaná a városőrséget. Szerinte "nem borotválni,etetni, itatni kellene a menekülteket".

Botka László a felszólalásokból azt szűrte le, a jobboldal abban versenyez, ki tudja bebizonyítani, hogy ő a menekültkérdés legfőbb okozója. Ezután megköszönte a civilek tevékenységét, hogy információ- és élelemadással segítenek, és ezzel állami feladatot látnak el. Hozzátette, az önkormányzat faházat és mobilvécéket bocsátott rendelkezésre. A többi támogatást mind szegedi civilektől érkezik. Az érintett városrészek polgárőr szervezetei a szokásosnál több városi támogatást kapnak a munkájukhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!