Szeged és környéke

2010.07.13. 22:26

Dózsa serege moldvai zenére táncol

Szeged - Kétszáz táncos, neves koreográfusok, zenészek, szövegírók összmunkája a Szegedhez ezer szállal kötődő Dózsa produkció. A Szegedi Szabadtéri Játékok és a XXIV. nemzetközi néptáncfesztivál július 16-án és 17-én látható, Dózsa György tetteiről szóló tánckrónikájának tegnapi próbáin jártunk.

Újszászi Ilona

Rákos mezején gyülekezik Dózsa serege – a moldvai csángók balkáni elemekkel gazdagított táncát ropja hatvan táncospár. A serény magyarost dübörgő maghoz csatlakozik a szerb táncosok karéja – a Dózsa tánckrónika első részét záró finálét próbálták tegnap a szegedi egyetem Topolya utcai sportcsarnokában.

– Elképesztő tempójú munkát igényel minden Dóm téri produkció. Míg egy átlagos próbán három óra kell a színpadi látvány egyetlen percéhez, addig itt a négyperces finálét kell három óra alatt összerakni – magyarázta az előadásrész koreográfusa, Diószegi László.

A Dózsa első részét záró finálét próbálták tegnap a szegedi egyetem Topolya utcai sportcsarnokában. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


Széttáncolta a cipőjét – ragasztószalaggal parancsolta a helyére a leválni készülő cipőtalpat Novák Péter, a Dózsa címszereplője. Bár az éppen próbált jelenetben nem volt szerepe, de a zene ritmusa magával ragadta: ütemesen dobbantott, fordult. Aztán a szövegkönyvbe pillantott, a poros tornateremből az árnyas előtérbe vonult prózát fölmondani.

– A premier előtti utolsó 72 óra a legnehezebb – a halmozódó fáradtság miatt – árulta el a sokoldalú művész. – Zsuráfszky Zoltán nem kímélt: rendkívül kemény táncdialektusokat szerkesztett. A Kárpát-medence majdnem minden tájegységét megidézi az erőteljes férfitáncok minden nehézségével. Négyezer embernek estéről estére szöveget mondani, énekelni, táncolni, nos, ez kellően nagy kihívás.

Szarka Tamás, a Dózsa zeneszerzője és dalszövegírója, a Ghymes együttes egyik alapítója és frontembere is megérkezett. CD-t vett elő. A Dózsa tánckrónika írójával, Vincze Zsuzsával beszélgetett. A zenével, táncdobogással keveredő szófoszlányokból föl-fölvillant Dózsa története: a szegedi bíró lánya, a boszorkánytánc, a parasztkirállyá nemesülés, a csatajelenet, a tüzes vastrónt jelentő vég...

Zsuráfszky Zoltán keményen dolgoztatta a táncosokat: a produkciónak lüktetnie kell. Fotók: Scmhidt Andrea

Zsuráfszky Zoltán keményen dolgoztatta a táncosokat: a produkciónak lüktetnie kell.
Fotó: Scmhidt Andrea

– Hatalmas történelmi tablókat, fantasztikus, lüktető képeket raktam színpadra a százhúsz magyarországi táncossal, a hozzájuk csatlakozó szerb, török együttessel. A huszonnegyedik szegedi nemzetközi néptáncfesztivált visszük szervesen tovább, a Dóm téri gála: a Dózsa – helyezte összefüggésbe a próbapillanatokat Zsuráfszky Zoltán. A produkció rendező-koreográfusa hangsúlyozta: hálás Szegednek, a szabadtéri játékoknak, Bátyai Edina producernek, köszöni alkotótársainak, hogy táncos ünneppé emelheti Dózsa Dóm térre álmodott történetét.

Összhangban

A Dózsa tánczenei szerkesztője Makó Péter, a díszlet Tóth Kázmér munkája. A Honvéd Táncszínház, a Szeged Táncegyüttes, a nyíregyházi Figurás Együttes, de – a szerb Verbaszi Kultúrház Néptáncegyüttese, illetve szegedi gyerekek is részesei a nagy ívű produkciónak. A profi és amatőr táncosok összecsiszolódtak. Kedd este próbáltak először a Dóm téri színpadon. Ott már Ali és Dózsa párviadalát fölidézve a török tánccsoport is bekapcsolódott a munkába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!