Szeged és környéke

2016.02.08. 07:30

Drága a rezsicsökkentett gáz is

Mélybe zuhant a gázfogyasztás a megyénkben, január végéig húsz százalékkal kevesebb tüzelőanyag fogyott az egy évvel korábbihoz képest. A gazdasági szakértő szerint a rezsicsökkentett gáz is drága. A panelban élők több hőt használtak el, mint egy éve.

Segesvári Csaba


– Egy szobát fűtűnk csak, nekünk ez így elég. Havonta 7-8 ezer forintot fizetünk a gázért, amiben benne van a vízmelegítő és a főzés is. Csökkent a kiadásunk az előző évekhez képest, és az is igaz, hogy idén eddig csak pár napig használtuk magasabb fokozaton a konvektort. Az időjárás nekünk kedvezett – mondta lapunknak [namelink name="Kocsis Ferencné"].

 

Kocsis Ferencné csak egy szobát fűt. Szigetelt társasházban lakik, így bentről nem szökik ki a meleg. Fotó: Segesvári Csaba

Kocsis Ferencné csak egy szobát fűt. Szigetelt társasházban lakik, így bentről nem szökik ki a meleg. Fotó: Segesvári Csaba

A szegedi Olajos utcában élő asszonnyal a gázfogyasztásról beszélgettünk, mivel az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. adatai szerint szolgáltatási területükön a mélybe zuhant a fogyasztás. Kocsis Ferencné elárulta, társasházukat szigetelték, nem az utcát fűtik.

Sorra dőlnek meg a téli melegrekordok, már január végén kiszámolták, 2015 volt a legmelegebb év a Földön.


Nem meglepő, hogy melegebb időben kevesebbet fűtünk, de úgy tűnik, a gázt használó lakásokban akkor is lecsavarják a termosztátot, ha éppen napokig hidegebb az idő.


Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. számai azt mutatják, hogy míg 2011–2012 telén közel 1,1 milliárd köbméter gáz fogyott a szolgáltatási területen, addig ez 2015–2016 azonos időszakában 770 millió köbméterre csökkent. A 31 százalékos esés épp a rezsicsökkentés időszakára esik, vagyis a háztartások akkor is erősen spórolnak, ha olcsóbb a gáz.


– Az országos fogyasztás a rezsipolitika ellenére is drámaian csökken. Az átlag alatti jövedelműeknek továbbra is drága a gáz – mondta lapunknak [namelink name="Hegedűs Miklós"]. A GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója úgy látja, a csökkenés másik oka a fatüzelés reneszánsza. – Ha csak tehetik, spórolnak az emberek – tette hozzá a közgazdász.

 

Ha a hőmérsékleti adatokat nézzük, az derül ki, hogy 2015 novembere és decembere átlagosan két-három fokkal volt melegebb, mint a harmincéves átlag. [namelink name="Bodrogi Attila"], a Dél-Alföld meteorológia Facebook-oldal szerkesztője rámutatott, az október kivételével a másik három hónap mindegyike enyhébb volt az évszakos átlagnál.


Az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék vezetője, [namelink name="Unger János"] azt is megmutatta, hogy az idei tél több mint nyolctized fokkal melegebb, mint a 2011–2012-es. Az elmúlt évhez képest viszont fél fokkal hidegebb.

Úgy tűnik, a hideget csak a panelban élők érzik. Az  IKV hőszolgáltató üzletágától kapott adatok szerint idén

13 százalékkal több távhő fogyott, mint tavaly – ezt a lakosok majd  a nyári elszámolásnál fogják megérezni. Igaz, a távfűtött lakásokban kevesebben csavarják le a radiátort, mert sokan azt hiszik, így is, úgy is kifizettetik velük a meleget, akkor is, ha az az ablakon keresztül az utcát fűti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!