Szeged és környéke

2012.05.15. 20:21

Drogot kevertek Szegeden egy lány italába - nem győzik listára venni az új szereket

Szeged - Nagyon erős szexuális vágyat éreztem, szinte önkívületi állapotba kerültem – hallottuk attól a lánytól, aki azzal kereste meg szerkesztőségünket: tudtán kívül drogot itattak vele egy szegedi szórakozóhelyen. Történetét azért osztja meg a nyilvánossággal, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a veszélyekre, és hogy másokkal hasonló ne eshessen meg.

Munkatársunktól

– Egy távoli ismerősömtől kaptam egy pohár italt egy szegedi szórakozóhelyen. Arra kért, koccintsak vele. Jóhiszeműen elfogadtam, nem kellett volna. Néhány perc elteltével teljesen kifordultam magamból, olyan dolgokat tettem és mondtam, amelyek alapesetben soha nem hagynák el a számat. Iszonyatosan erős szexuális vágyat éreztem, szinte önkívületi állapotba kerültem, később agresszívvé váltam – emlékezett vissza a közelmúltban történtekre az a szegedi lány, aki a napokban kereste meg szerkesztőségünket. Kérte: írjuk meg a történetét, hogy másokkal hasonló ne eshessen meg.

Soha ne hagyja senki őrizetlenül az italát, mert olyasmi kerülhet bele, amire nem számít!  Illusztráció: flickr

Soha ne hagyja senki őrizetlenül az italát, mert olyasmi kerülhet bele, amire nem számít! Illusztráció: flickr

Gina vagy GHB

Az LSD, az extasy, a heroin már a múlté, az utóbbi időben a legális szerek kábítószerként való alkalmazása terjedt el. Ezek az úgynevezett dizájnerdrogok. Jelenleg 19–20 fajtát ismer a szakma, de 160–170-féle van piacon. A GHB vagy Gina például egy szagtalan folyadék, enyhén sós ízzel, amit általában kis üvegcsékben árulnak. A nyugtatók közé sorolják, mivel eredetileg altatónak fejlesztették ki. Kisebb dózisoknál az alkoholhoz hasonló hatása van, a fogyasztó boldognak, nyugodtnak érzi magát, könnyebben ismerkedik. Magasabb dózisoknál felléphet álmosság és szédülés, néha hányást, izomgörcsöt és eszméletvesztést okozhat. A túladagolás mindig eszméletvesztéshez vezet, és lelassítja a légzést. Néha, alkohollal keverve a GHB veszélyes mértékben lelassíthatja a légzést, ami már több halálesetet is okozott. 

 

– Szerencsére a barátom is ott volt velem. Amikor látta, hogy nagyon furcsán viselkedem, kihúzott az utcára. Hazafelé már nem tudtam járni, nagyon szédültem, idővel egyre rosszabbul éreztem magam. A végén felvett, és a karjában vitt haza. Alig tudtam magamról. Többször hánytam. Hajnalra javult a helyzet, de nagyon fájt a fejem, szédültem és reszkettem, és még mindig éreztem azt a „kifordult" állapotot. Délre jöttem rendbe – mesélte.

Biztos voltam benne, hogy valami volt abban a pohár italban, amiből nem mellesleg csak néhány kortyot ittam. Azt szeretném, hogy mindenki nagyon figyeljen oda magára és a barátaira, mert ahogy belőlem, bárkiből áldozat válhat egy pillanat alatt – magyarázta megtörten.

– Az elmondottak alapján egyértelműen Gináról, vagyis a GHB-ról beszélhetünk – mondta el lapunknak Ar[namelink name="any Zoltán"]. A szegedi Drogcentrum intézményvezetőjétől megtudtuk: hasonló történetekről az utóbbi időben egyre sűrűbben hallanak. Ott volt például a két budapesti lány esete, akiket megerőszakoltak, egyikük meghalt a szer túladagolása miatt. De nem kell ahhoz a megyehatáron kívül menni, hogy olyanokkal találkozzanak, akinek az italába drogot kevertek.

– Sokszor tréfából, szívatásból tesznek a haverok a másik poharába különböző szereket. Aki látta a Másnaposok című filmet, azt is el tudja képzelni, hogy milyen hatást vált ki. Az egyik például a nagyon erős szexuális vágy – hallottuk Arany Zoltántól, aki kiemelte: nagy szerepe van a prevenciónak. A Drogcentrum kiképzett önkéntesei, szakemberei folyamatosan járják a szegedi szórakozóhelyeket, játékos formában próbálják felhívni a fiatalok figyelmét a veszélyekre. A diszkók alkalmazottait is képzik: mit kell tudni a dizájnerdrogokról, ismerjék fel a problémát, mikor hívjanak mentőt.

Feljelentést kell tenni
Az ominózus élethelyzet ismereteink alapján szerencsére nem gyakori, ezeknek az eseteknek a száma az összes bűncselekmény számához képest elenyésző – tudtuk meg az ORFK szóvivői irodájától. A tudomásukra jutott ügyekben a sértettek elmondása alapján a szórakozóhelyeken a fedetlenül hagyott, vagy a kifejezetten nekik kért italba tesznek olyan anyagot, amitől az illető szédül, rosszabb esetben elájul. Az elkövetők kihasználják, hogy a sértett védekezésre képtelen, megerőszakolják vagy kirabolják. Hogy megelőzzük az ilyen típusú bűncselekményeket, csak olyantól fogadjunk el italt, akit ismerünk, akiben megbízunk. Szórakozóhelyen ne hagyjuk a poharunkat őrizetlenül, vagy ha ezt tettük, akkor azt az italt már ne igyuk meg. Ha valakivel akarata ellenére olyan anyagot itattak meg, amit ő nem szeretett volna, mindenképpen tegyen feljelentést a rendőrségen – tanácsolták.

újabb és újabb szerek érkeznek

Újabb és újabb szerek érkeznekÚj C-lista áprilistól
Eddig a törvény kábítószereket és pszichotróp anyagokat ismert – ilyen például a kannabisz, a heroin vagy a kokain, ezek egyenként fel vannak tüntetve a kábítószerek jegyzékeiben, ami nagyjából a három ENSZ egyezmény jegyzékeinek átvétele. Ezeket egészítették ki eddig egyenként azokkal az új szerekkel, amik a rekreációs szerpiacon megjelentek – így például 2009-ben a BZP-vel, 2011-ben a mefedronnal, 2012-ben pedig az MDPV, 4-MEC, metilon és társai kerültek tiltólistára. Ezután azonban az új pszichoaktív anyagokat nem fogják rögtön feltenni a kábítószerek listájára, hanem egy ideiglenesre kerülnek fel – ez a C-lista. (A C-lista a 2012. április másodikán kihirdetett 66/2012. (IV.2.) kormányrendeletben található.)

Jelentős különbség, hogy a kábítószerek fogyasztását a megszerzésen és tartáson keresztül a törvény büntetni rendeli, addig az új pszichoaktív szerek megszerzése és fogyasztása önmagában nem bűncselekmény. Szintén nagy különbség, hogy a C-listán nem csak egyes szerek, hanem szercsoportok is szerepelnek. Ezek nem egy évig, hanem azután is a listán maradnak, azokat kockázatértékelni nem kell. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!