Szeged és környéke

2008.08.05. 18:04

Dudálás és anyázás a szegedi Széchenyi téren

Szeged - „Egész nap dudálnak és anyáznak" egy taxis szerint a Széchenyi tér és Kiss Ernő utca kereszteződésében az autósok. Az Anna-kút felújítása miatt megváltozott az elsőbbségadás rendje – ám a többség megszokásból közlekedik.

Munkatársunktól

– Tábla van, te f...sz! – kiabálta ezüstszínű kocsijából ma délelőtt a szegedi Széchenyi tér és Kiss Ernő utca kereszteződésében egy férfi, mikor egy másik autós nem adta meg neki az elsőbbséget.

Bizony, tábla van – az Anna-kúti csomópont felújításának kezdete óta: a buszok, villamospótlók elterelése miatt megváltozott a forgalmi helyzet. Nem a Széchenyi téren közlekedőknek, hanem a Kiss Ernő utcából kanyarodóknak van elsőbbsége. Hiába jelzi ezt tábla, sőt, sárga útburkolati jel, a legtöbben lassítás nélkül közelítenek.

Így tett ma tíz autósból átlagban hét. Még egy rendőrautó vezetője sem mert élni elsőbbségével, megadóan várta, hogy két autó is elmenjen előtte. Egy audis sem akart lassítani, egészen addig, amíg nem merészeltek kikanyarodni elé. Olykor kisebb dugók alakultak ki a kereszteződésben, ilyenkor felharsantak a kocsikürtök.

– Egész nap dudálnak, anyáznak itt, hihetetlen! Most látszik, mennyire megszokásból vezetnek az emberek – kommentált a Szeged Étterem előtti drosztból Hódi Tibor taxis. Figyeltük: szinte kizárólag a tanulóvezetőknél igaz: a KRESZ a nagyobb úr, mint a megszokás.

30 ezer a bírság

A rendőrségre nem érkezett bejelentés ebben a kereszteződésben történt balesetről a felújítás kezdete óta – tudtuk meg Pál János alezredestől, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől. Rákérdeztünk, mennyit ér a táblát figyelmen kívül hagyó szabálysértés: közigazgatási eljárás keretében 30 ezer forint pénzbírsággal sújtják a vétkest.

Csak egy gépjárművezető-oktató erélyes intésére mert elindulni például az utcából egy Suzukis, másokat az átkelésükkel besegítő gyalogosok bátorítottak. A buszoknak, villamospótlóknak mindig küzdeniük kell, hogy kijussanak a kis utcából, dudálnak is – legtöbbször hiába.

– A lezárás utáni első napok tanulsága alapján döntöttünk: megfordítjuk az elsőbbségadás rendjét. Legalább nincs gyorshajtás a téren, az új helyzetben mindenki lassabban megy. Tapasztalataink szerint különösebb fennakadás nem történt – fogalmazott lapunknak Csamangó Attila, a szegedi önkormányzat fejlesztési irodájának referense.

Említettük neki: a tér felől a Kiss Ernő utca elején és közepén is megtalálható „mindkét irányból behajtani tilos" (kivéve: tömegközlekedés) táblát az autósok 90 százaléka figyelmen kívül hagyja.
– A Tisza Lajos körút felől engedélyeztük a bejövő forgalmat, a Széchenyi térről azonban valóban nem lehetne behajtani a Kiss Ernő utcába, helyette a Károlyi utcát ajánlom – mondta a referens.

Szintén elengedett néhány autót maga előtt a védett útról érkező Szalai József, mielőtt leparkolt a téren. – Egyszerű táblákat nem tudnak értelmezni a vezetők – bosszankodott, hozátéve: „hasznos lenne, ha 10 évente mindenkinek újra vizsgázni kellene a jogosítványért".

Ideiglenes fekvőrendőr?

Majoros Gabriella gépjárművezető-oktató naponta többször is feltűnik itt tanítványaival. – Jelezni kellene, hogy a forgalmi helyzet megváltozott, az embereknek pedig tudniuk illene, hogy ha az útburkolati jeleket sárgával festik fel, az módosítást jelent. S ha egy KRESZ-táblát letakartak, az nincs érvényben. Így tettek a Madách utcai Stop-táblával, mégis mindenki megáll előtte – hoz példát. Szerinte a Széchenyi téren ideiglenes fekvőrendőr vagy sebesség-korlátozás lenne a megoldás.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a holnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!