Szeged és környéke

2017.12.18. 16:21

Édeskés Átváltozás vár a ZUG-ban

Szokatlan értelmezést kap Franz Kafka Átváltozása Benkő Imola rendezésében: különös, édeskés világban találják magukat a Zug december 18-i bemutatójára érkező nézők, ahol azon sem kell meglepődni, ha cukorkával kínálják őket.

F. SZ. A.

– Egy furcsán megfestett, édeskés színekkel leöntött színpadkép fogadja a nézőket, ami egyszerre több értelmezést is nyit majd – árulta el az Átváltozás rendezője, Benkő Imola Kovács A. Gyula és Petrács Gábor díszletéről.


– A kör formájú porondok, színpadok egyszerre megidézik a cirkusz és a színház világát, ugyanakkor elszigetelik egymástól a szereplőket.


Kafka elgondolását vettük alapul, miszerint valójában mindenki, aki nem a múltnak és a jövőnek a viszonyában gondolkodik, hanem időnként átadja magát valami furcsa önfeledtségnek, hirtelen egy szigeten találja magát, ahol rögtön számkivetett lesz, mert a társadalmat alkotó összes többi ember kívül helyezi őt a törvényen. Törvényen kívül válik nálunk Gregor Samsa is, kikerül ebből a gyönyörű cukros világból.


Ily módon a féreggé változás sem a megszokott: a Gregort alakító Szilágyi Szabolcs ember marad, csak a családja tekinti őt féregnek; az anyja szerepében Mezei Tímea, apjaként Petrács Gábor, testvéreként pedig Stefanik Kata. A kevés emberi szóval, ám annál több hanggal operáló előadáshoz Gyüdi Eszter szerzett zenét.


– Kicsit letérünk a hagyományos történetmesélés útjáról, ugyanis ez az előadás sokféle verzióban látható lesz majd; jelenleg már hat változat született – mondta el Benkő Imola.


– A tartalom változatlan, de többféle nézőpontból meséljük el a történetet, változik az időbeli sorrend, ahogy az eredeti Kafka-mű is lépked az időben. Vissza szeretnénk még adni a műnek azt a humort, amit Kafka eredetileg szánt neki. A játékok és játszmázások között az a központi kérdés, hogyan élhet Gregor Samsa egy olyan világban, ahol a lét értelme az élet feltételeinek a megteremtése, az értékes tárgyak, a pénz.


A Homo Ludens Project új darabjának 18-i bemutatójára a jegyek már elfogytak, de 19-én 19 órára még lehet belépőt váltani

Címkék#színház

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!