Szeged és környéke

2016.09.23. 12:30

Egészség, társ vagy pénz hiányzik a boldogsághoz

Rögtönzött felmérésünk szerint az igazi boldogsághoz szinte mindenkinek szüksége lenne még valamire. Nemrég elkészült Magyarország boldogságtérképe, Csongrád megye átlagos minősítést kapott.

Kovács Erika

– Van olyan területe az életemnek, ahol híján vagyok a boldogságnak. Remélem, egyszer meglesz az is – mondta [namelink name="Varga Lóránt"]. A 31 éves férfi Hódmezővásárhelyen él. – Szakács vagyok, nagyon szeretem a munkám. Boldoggá tesz, hogy jó munkahelyem van. A családi életem kiegyensúlyozott. A szüleim mindenben támogatnak. Stabil az életem. Tulajdonképpen megvan mindenem. Ami hiányzik, az a saját család. Egyelőre még nem jött össze, de ami késik, nem múlik.


A Jobb Veled a Világ Alapítvány készítette az első, országos boldogságtérképet. A kutatás során arra voltak kíváncsiak, az emberek az ország különböző pontjain hogyan érzik magukat, és ez milyen összefüggésben van az életkorral, nemmel, iskolázottsággal. Kiderült, a nők, a 30–50 közöttiek, az iskolázottak és a kistelepüléseken élők a boldogabbak. Csongrád megye átlagosan boldog besorolást kapott. A minket körülvevő három megye, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun viszont átlag felett boldog. Talán nem annyira meglepő, hogy Észak-Magyarország megyéinek lakossága a legboldogtalanabb.

Nagy József családja többet szeretne együtt lenni. Az apuka a munka miatt sokat van távol. Fotó: Kovács Erika

Nagy József családja többet szeretne együtt lenni. Az apuka a munka miatt sokat van távol.

Fotó: Kovács Erika

[namelink name="Tóth Ildikó"] 75 éves, több betegséggel is küzd. Ennek ellenére nem boldogtalan. – Negyvennégy évet dolgoztam az egészségügyben, a pszichiátrián. Sok szegény és boldogtalan emberrel találkoztam. Talán a munkám is arra ösztönzött, hogy értékeljem az élet boldog pillanatait. Bár a mi családunkat sem kímélte a sors, de szerető férjjel és gyermekkel büszkélkedhetem. Van fedél a fejünk felett, és van mit ennünk is. Sajnos egészségügyi problémáink vannak, de azt kívánom, hogy jó pár év adasson még. Az életet szeretni kell.


A 16 éves [namelink name="Bozsogi Henriett"] is boldog. – Nagyon szeretek iskolába járni, tanulni. A családunk nagyszerű. De a szüleimen azt látom, hogy a rengeteg munka miatt fáradtak. Szerintem boldogabbak lennének, ha kevesebb munkával annyit keresnének, hogy meg tudjunk élni.


Így vélekedik [namelink name="Nagy József"] és [namelink name="Kiss-Albert Annamária"] is. A házaspárnak két gyermeke van, egy 13 éves és egy 2 éves fiú. – Mezőgazdaságban dolgozom, van, amikor 50, máskor 100 kilométerre itthontól. Reggel sötétben megyek el, este sötétben érek haza. Alig vagyok a családommal. Muszáj dolgozni, mert különben nem tudjuk kifizetni a számlákat, nem megyünk egyről a kettőre. Az igazi boldogsághoz az idő is hozzátartozna.


– Hogy Csongrád megye átlagosan boldog? Nem tudom, a környezetemben túl sok boldog ember nincs – tette hozzá a felesége. – Mindenki a kevés munkalehetőségre, az alacsony fizetésre panaszkodik. Még szerencse, hogy a családi életünk boldog. Ez mindenért kárpótol bennünket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!