Szeged és környéke

2008.02.05. 21:46

Egy cégben a fürdők és a sport

Szeged - Szegedi Fürdő és Sport Kft. néven új városi cég alakítását tervezik a jelenleg önállóan működő Szegedi Fürdők Kft. és a városi sportigazgatóság összevonásával. Az így megtakarított pénzt sporttámogatásra fordítja az önkormányzat.

Munkatársunktól

A Délmagyarország információja szerint a február 15-i szegedi közgyűlés a városi sportigazgatóság és a Szegedi Fürdők Kft. összevonásáról határoz, és Szegedi Fürdő és Sport Kft. néven új cég veszi át mindazokat a feladatokat, amelyeket jelenleg az önkormányzati intézmény, illetve a fürdővállalkozás lát el.

Mint korábban megírtuk, a Szegedi Fürdő Kft.-hez tartozó Ligetfürdő területén, a Gomba helyén nagyszabású fejlesztés valósul meg: a szegedi Aqualand az erre a célra létrehozott, az önkormányzat és a Hunguest Hotels Zrt. által tulajdonolt projekt cég beruházása lesz. Azt is közzétettük, hogy a tervezett városi sportfejlesztések során az Etelka sori SZEOL-pálya működtetését átveszi ennek felújítója. Vagyis a fürdőcég és a sportigazgatóság feladatai egyaránt csökkennek.

Az új cég, a Szegedi Fürdő és Sport Kft. irányítja majd az újszegedi csarnok munkáját is.
Fotó: Segesvári Csaba

Megkérdeztük Szentgyörgyi Pál alpolgármestert, hogy csak a – fenti fejlesztésekből következő – karcsúsodás indokolja-e az összevonást, vagy más oka is van. – Logikus, hogy ha mindkettőnek kevesebb lesz a feladata a jövőben, a jelenlegi önállóságukat megszüntetjük, és helyettük egyetlen önkormányzati cégre bízzuk a megmaradt feladatok ellátását. Logikus, hogy a kevesebb feladat és az egyetlen cég kevesebbe kerül majd. Amit spórolunk az összevonással, azt nem vonjuk el, hanem a városi sport támogatására fordítjuk.

Sportra költik

Úgy tudjuk, a sportigazgatóság jelenlegi működési költsége eléri a 600 millió forintot. A város a fürdőcéget is kénytelen támogatni, évi 220 milliót kell ráfordítani. Amit ebből az összesen 820 milliós kiadásból az új cég belépésével megspórolnak, azt fordítják majd a sport támogatására.

Kettő helyett egy vezérkar – nyilván ezen is lehet takarékoskodni. Ki megy, ki marad? – kérdeztük a városvezetőt. – A készülő előterjesztés szerint az új kft.-t is Bánáti Antal, a Szegedi Fürdők Kft. jelenlegi ügyvezető igazgatója vezeti. Általános helyettese lesz a továbbra is sportigazgatóként működő [namelink name="Mezei Richárd"] – tájékoztatott az alpolgármester.

A sportigazgatóságon mint önkormányzati intézményben közalkalmazottak dolgoznak, jelenleg százan – információnk szerint az új cég teljes létszámban átveszi őket. A fürdőnél 140 alkalmazott van. Az aligha képzelhető el, hogy az újonnan alapított cégben mindnyájan megőrzik majd a munkahelyüket, hiszen az összevonást a feladatcsökkenéssel indokolják a városházán.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!