Szeged és környéke

2009.05.27. 22:02

Egy fekete a Lófaránál?

Szeged - Július 3-áig meg kell nyitnia a kávézót és éttermet a Reök-palotában annak a cégnek, amely 2007 nyarán húsz évre nyert bérleti jogot az egykori bankhelyiségre, hogy ott vendéglátóhelyet üzemeltessen. Pintér Ferenc, a szegedi közgyűlés jogi bizottságának elnöke szerint saját halálos ítéletét írja alá a vállalkozó, ha nem nyit ki a megadott határidőig.

Szabó C. Szilárd

A Tisza Lajos körút és a Kölcsey utca sarkán tervezett Reök kávézó és étterem története 2007 nyarára nyúlik vissza. Akkor adták át augusztusban a kívül-belül felújított Reök-palotában a kiállítóhelyet, a sarkon található egykori bankhelyiséget nem érintette a belső rekonstrukció.

A valaha volt 329 négyzetméteres pénzintézet és a hozzá tartozó 160 négyzetméteres pince bérleti jogára 2007. július 23-án írt ki nyilvános pályázatot a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatósága, melyre csak a szentendrei székhelyű Mediterrán Investment Zrt. tett ajánlatot. Augusztus 21-én ugyan eredményt hirdettek, amitől számítva – Elekes Zoltán, a Mediterrán projektfelelőse szerint – 15 napon belül szerződést kellett volna kötni, de jogi problémák miatt „meg kellett járatni" a megállapodás-tervezetet az önkormányzat illetékes bizottságainál, amivel időt veszítettek.

A bérlőnek öt hete van, hogy kávézót varázsoljon a helyiségből. Fotó: Schmidt Andrea

A bérlőnek öt hete van, hogy kávézót varázsoljon a helyiségből. Fotó: Schmidt Andrea
Ennek ellenére 2007 novemberében úgy nyilatkozott lapunknak Elekes, hogy már decemberben megnyitották volna a kávézót, ha nem csúszik a kivitelezés. Isten malmai lassan őröltek, mert csak 2008. március 28-án lépett érvénybe a 2027-ig szóló szerződés, amelynek egyik passzusa szerint a Mediterrán „a bérlemény belső rekonstrukcióját saját költségére és kockázatára végzi el azzal, hogy a rekonstrukcióval kapcsolatban a bérbeadóval szemben sem a jelen szerződés ideje alatt, sem annak szerződésszerű megszűnése esetén igényt nem érvényesít." A projektfelelős elmondása szerint igazán csak tavaly tavasszal vették birtokba a volt bankot, s akkor szembesültek azokkal a műszaki problémákkal, amelyek miatt módosítani kellett a terveket, és új szakhatósági eljárásokat kellett kérni.

– Arra például álmunkban sem gondoltunk, hogy valaki elvágta a padlófűtés csöveit. Ez akkor derült ki, amikor fel akartuk tölteni a rendszert vízzel – mondta Elekes Zoltán. Ennek ellenére úgy tervezték, hogy 2008 nyarára megszerzik a használatbavételi és működési engedélyt, és megnyitják a kávézót. A szerződésben is az állt, hogy legkésőbb 2008. június 1-jétől fizetnie kell a cégnek a havi 800 ezer forintos bérleti díjat. A kávézó és étterem, amelynek a felújítása több tízmillió forintba kerül, azóta sem nyílt meg.

Tavaly év végén módosították a szerződést, amely szerint 2009. április 15-étől kötelező a cégnek bérleti díjat fizetni. A szabadtéri egy másik határidőt is szabott: július 3-át. Legkésőbb ekkorra, az idei szabadtéri szezon kezdetére meg kell nyitnia a társaságnak a kávézót és éttermet.

Már kétszer tervezte a bérlő, hogy megnyitja a kávézót a Reök-ben.

Már kétszer tervezte a bérlő, hogy megnyitja a kávézót a Reök-ben.
Fotó: Schmidt Andrea

Bár használatbavételi és működési engedélye még nincs a bérlőnek, és komoly munkákat kell még elvégeznie a volt bankban, Elekes reméli, hogy meg tudnak nyitni július 3-án. Ha mégsem, akkor a szerződés szerint tavaly júniusig visszamenőleg ki kell fizetniük a bérleti díjat, mintegy 10 millió forintot. Hogy utána mi lesz? – A Mediterrán nem kíván pereskedni, mert mindig próbál megoldást találni a kialakult helyzetre.

Villáminterjú Pintér Ferenc jogi bizottsági elnökkel

– Nem válaszolt Balogh László képviselő kérdésére a közgyűlésen, hogy ki az a rokona, akit megbízási szerződéssel jogi tanácsadásra alkalmaz a szabadtéri ügyvezetője, Bátyai Edina. Nekünk megmondja?
– Balogh László nem nekem tette fel a kérdést a közgyűlésen.

– Ha önnek tette volna fel a kérdést, akkor válaszol?
– Igen. Egyébként Balogh is tudja, hogy a feleségemről van szó. Ez nem titok.

– Nincs összeférhetetlenség?
– Az összeférhetetlenség szikrája sem merült fel. Bátyai Edinának szíve joga, hogy kivel dolgozik együtt. A jogi bizottság nem a jogi tevékenységet vizsgálja, hanem az ügyvezető 10 millió forintos értékhatárt meghaladó szerződéses ügyleteit véleményezi, amit a pénzügyi bizottság hagy jóvá.

– És az nem ciki, hogy a felesége által tett javaslatokról szavaz a jogi bizottság ülésén, például a Reök kávézó ügyében?
– Nem ő az előterjesztő, hanem az ügyvezető. Ha ő tenné a javaslatot, azonnal bejelenteném, hogy érintett vagyok, és nem szavaznék. A Balogh által felvetettekre azért sem reagáltam, mert méltatlannak tartottam, ráadásul az általa mondottaknak semmi köze az ügyhöz. Olyan ez, mintha az iskola igazgatójának ténykedéséért az általam tisztelt Farkasné Pocsai Blanka fideszes képviselőt tennénk felelőssé, mint igazgatóhelyettest vagy mint az önkormányzat intézményében dolgozó tanárt.

– Mi lesz, ha a vállalkozó nem nyitja meg július 3-ig a Reök kávézót?
– Ezzel a saját halálos ítéletét írta alá, mivel minden eddigi elmaradt bérleti díját kártalanítás és kártérítési kötelezettség nélkül ki kell fizetnie. Szerződésbontó feltétel, ha nem nyit ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!