Szeged és környéke

2013.12.06. 21:35

Egy hete tüntetnek

Egy hete tartanak a tüntetések Ukrajnában az Európai Unióval való társulási megállapodás elmaradása miatt. Kijevben több tízezren vonultak a főtérre, köztük Sajtos-Zapotocsnaja Natália, a Szegedi Ukrán Önkormányzat elnöke. Zavargások törtek ki több kárpátaljai magyarok lakta településen is.

Kiss Gábor Gergő

Körülzárta az ukrán kormány épületét hétfőn Kijevben néhány ezer, az ország európai uniós társulását támogató tüntető. A demonstráció azóta is tart, a tüntetők a kormány távozását követelik, mert az a korábbi várakozásokkal ellentétben a múlt héten nem írta alá a társulási megállapodást az Európai Unióval. A demonstrálók az elnöki hivatalnál összecsaptak a rohamrendőrökkel is, akik könnygáz- és hanggránátokat vetettek be a támadók ellen. Az összecsapásokban többen megsérültek. Az ukrán kormány azóta ugyan bocsánatot kért a rendőri túlkapásokért, ám ez a tüntetőket nem hatotta meg.

Szerdán a demonstrálók Kijev központi terén önvédelmi egységeket szerveztek, hogy megvédjék magukat, ha rohamrendőrök rohamoznák meg a teret. Mikola Azarov miniszterelnök büntetőjogi felelősségre vonással fenyegette meg a tüntetőket, és belügyi csapatokat vezényeltek a Krímből Kijevbe. A demonstráció nem csak a fővárosra terjed ki: a magyarok által is lakott Ungváron több ezer ember követelte az ukrán elnök és a kormány lemondását, valamint az uniós csatlakozási folyamat folytatását. Huszton, Nagyszőlősön és Rahón is megmozdulások voltak.

Kormányellenes tüntetők a kijevi Függetlenség téren. Ukrajna európai integrációjának leállítása miatt tiltakoznak. Fotó: MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko

Kormányellenes tüntetők a kijevi Függetlenség téren. Ukrajna európai integrációjának leállítása miatt tiltakoznak. Fotó: MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko

 Kárpátalja megosztott

A kárpátaljai [namelink name="Tihor Szilvia"] másodéves gyógypedagógus-hallgató a Szegedi Tudományegyetemen. – Kijev húsz óra vonattal Beregszásztól, de Nagyszőlős csak harminc kilométer. Az egész családom Beregszászon él, elmondásuk szerint oda még nem értek el a zavargások. Az egyik barátnőm viszont Ungváron tanul, ő írta a Facebookon, hogy a kijevi tüntetések miatt oktatási szünetet rendeltek el az ungvári egyetemen. A családunk nem nagyon foglalkozik politikával, talán a nagymamámat érdekli a legjobban. Telefonon annyit mondott nekem, azzal, hogy Ukrajna nem írta alá a társulási megállapodást az Európai Unióval, végérvényesen az orosz vonal mellett döntött.

A kárpátaljai magyarok megosztottak a csatlakozással kapcsolatban: valaki szerint nem kell változtatni a jelenlegi helyzeten, más csak az Unióval tudja elképzelni az ország jövőjét, de sokan szeretnék, hogy Kárpátalja újra Magyarország része legyen – mesélte a 19 éves egyetemista.


Sajtos-Zapotocsnaja Natália, a Szegedi Ukrán Önkormányzat elnöke, a Szegedi Tudományegyetem Szláv Filológiai Tanszék adjunktusa pénteken utazott el Kijevbe. – A reptérről Kijev főterére megyek, ahol már várnak rám a rokonaim, a barátaim és ismerőseim. A narancsos forradalom idején is Ukrajnában voltam, felemelő érzés volt az utcán lenni – akkor semmilyen atrocitás nem történt. Hogy a rendőrök most rátámadtak a tüntetőkre, az rémisztő és elfogadhatatlan. Ezt nem lehet megbocsátani, hiába kért utólag elnézést a miniszterelnök – mondta [namelink name="Sajtos-Zapotocsnaja Natália"]. Az elnök szerint Ukrajna mindig is európai állam volt, így nem kérdés, hogy az Unióban a helye.

– Ez persze nem jelenti azt, hogy minden kapcsolatot meg akarunk szakítani Oroszországgal, hiszen Ukrajna sajátos helyzetben van: nyugatról Európa, keletről Oroszország határolja. Nem tudom, miért szakadtak meg a tárgyalások, hiszen néhány hete még mindenki biztosra vette a társulási megállapodást. A tüntetések szerintem addig fognak tartani, amíg a demonstrálók nem kapnak garanciát a tárgyalások újrakezdésére – mondta az adjunktus. Sajtos-Zapotocsnaja Natália kijelentette: ezzel a tüntetéssorozattal Ukrajna ismét bizonyítja a világnak, hogy nincs Kelet- vagy Nyugat-Ukrajna, csak egy egységes állam létezik. – Mindenhonnan jönnek az emberek a fővárosba, a kárpátaljai magyar városokból is. A karhatalom erőit Kijevtől néhány kilométerre szállásolták el, de az ott élő emberek nem engedik ki őket onnan. Hogy félek-e? Ha mindenki félne, nem mozdulna semerre a világ – jelentette ki a Szegedi Ukrán Önkormányzat elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!