Szeged és környéke

2008.04.23. 22:54

Egy hétig tart a ballagás

Szeged - Hagyományosan májusban ballagnak a középiskolák végzősei, de az idén – akárcsak a húsvét – a ballagás is korábban lesz. A legelső vén diákok április 26-án, szombaton járják be iskolájukat, a legutolsók május 3-án, azaz megyénkben idén szinte egy álló hétig eltart a búcsúzkodás.

Kancsár Tímea

A május 1-je miatti négynapos szünetet az iskolák különbözőképpen kezelték, a végzősök ballagását eltérő időpontra tették. Már április 26-án búcsúznak a szegedi erdészetiben, a Kossuth Zsuzsában, illetve az ásotthalmi erdészeti szakiskolában.

– Azért választottuk április utolsó szombatját, mert a diákjaink többsége vidéki: hétköznap sok hozzátartozó nem tudna részt venni az ünnepélyen. A május elseje utáni hosszú szünetet sem akartuk megszakítani – magyarázta Halápi Nándor, a szegedi erdészeti szakközép igazgatója. (Valószínűleg az erdészetisek lesznek az első szerenádozók is, hiszen már ma este elköszönnek tanáraiktól.)

A Bethlen-gimnázium 12. c osztálya ráér még nevetgélni, csak május 3-án ballagnak. Fotó: Tésik Attila

A Bethlen-gimnázium 12. c osztálya ráér még nevetgélni, csak május 3-án ballagnak.
Fotó: Tésik Attila

A legnépszerűbb ballagási nap Szegeden április 30.: a nagyváros 22 középfokú oktatási intézménye közül 12 ezen a napon tartja az ünnepséget. Ekkor búcsúztatnak a pusztamérgesi iskolában és a makói egyházi gimnáziumban is. Akadt három iskola (közülük kettő szegedi egyházi), ahol a munka ünnepe, vagyis a május 1-je mellett döntöttek. A búcsúzásra a szegedi Fodor József Élelmiszeripari Szakközépiskola és a vásárhelyi kereskedelmi és vendéglátó-ipari szakközépiskola választotta a május 2-át.

– Hagyományunk, hogy mindig szombaton tartjuk a ballagást, ezért választottuk május első szombatját, ami idén 3-ára esik. A déli harangszónak mindig a végzősöket búcsúztató istentiszteleten kell megszólalnia a hódmezővásárhelyi ótemplomban – érvelt Bálint Vilmosné, a Bethlen Gábor református gimnázium igazgatója.

Csongrád megyében május 3-án lesz a csúcs, hiszen 21 iskolában hangzik föl a Gaudeamus igitur...

Érettségi május 5-én

A ballagási ünnepség időpontját rendelet nem szabályozza, az iskolák maguk alakítják programjukat – az érettségi vizsgákhoz alkalmazkodva. Korábban május közepén tettek vizsgát a nebulók. Az elmúlt egy-két évben azonban korábbra hozták az érettségit: például tavaly május 7-ére. Idén május 5-én kezdődnek az írásbelik – először magyarból.

A Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola 12/B osztályos tanulói most szombaton, az elsők között ballagnak Szegeden. Fotó: Karnok Csaba

A Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola 12/B osztályos tanulói most szombaton, az elsők között ballagnak Szegeden. Fotó: Karnok Csaba
Ballagási időpontok a megye középiskoláiban

Április 26., 10 óra: Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola; 11 óra: Bedő Albert Erdészeti Szakiskola; 14 óra: Kossuth Zsuzsanna Gimnázium, Egészségügyi és Könnyűipari Szakképző Iskola.

Április 30., 10 óra: Szent István Egyházi Gimnázium; 14 óra: SZTE Ságvári gyakorló gimnázium; 16 óra: Gábor Dénes Gimnázium és Szakközépiskola, SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola, Vedres István Építőipari Szakközépiskola, Szeged-Móravárosi Szakközép- és Szakiskola, pusztamérgesi középiskola; 16 óra 30 perc: Radnóti kísérleti gimnázium; 17 óra: Csonka-szakközépiskola, Hansági-szakközépiskola, Krúdy kereskedelmi és vendéglátó-ipari szakközépiskola, Széchenyi gimnázium és szakközépiskola, Tömörkény gimnázium és művészeti szakközépiskola, Vasvári közgazdasági szakközépiskola.

Május 1., 9 óra: Dugonics András Piarista Gimnázium; 10 óra: Karolina-gimnázium, Juhász Gyula Református Gimnázium.

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium 12. B-sei május 3-án, az utolsók között ballagnak el a megyében. Fotó: Tésik Attila

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium 12. B-sei május 3-án, az utolsók között ballagnak el a megyében. Fotó: Tésik Attila
Május 2., 10 óra: Fodor József Élelmiszeripari Szakközépiskola, Corvin Mátyás Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola.

Május 3., 9 óra: Deák-gimnázium, Eötvös-gimnázium, Boros Sámuel közgazdasági iskola, Zsoldos Ferenc szakközépiskola, Gregus Máté Műszaki, Mezőgazdasági Szakközépiskola és Gimnázium, Kalmár Zsigmond Ipari Szakközépiskola; 9 óra 30 perc: Batsányi-gimnázium; 10 óra: Déri ipari szakközépiskola, Kőrösy közgazdasági szakközépiskola, Sághy-középiskola, Bartha kertészeti szakközépiskola, Pollák-szakközépiskola, Eötvös-szakközépiskola (Hódmezővásárhely), a Makói Oktatási Központ két tagintézménye (Galamb, Erdei), József Attila gimnázium, Árpád Fejedelem középiskola; 10 óra 30 perc: Bársony-szakközépiskola, Németh László gimnázium; 11 óra: Horváth Mihály gimnázium, Bethlen Gábor Református Gimnázium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!