Szeged és környéke

2012.03.08. 17:19

Egy jelentkező volt a főjegyzői posztra - nem választották meg

Szeged - Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke önmagát, és Gémes Lászlót, a Fidesz frakció vezetőjét javasolja a megyei területfejlesztési konzultációs fórumba. Online közvetítés.

Gonda Zsuzsanna

Menjenek a magyar-lengyel napra

12.40:
Vége az ülésnek. Magyar Anna arra kéri búcsúzóul a képviselőket, hogy a magyar-lengyel napon minél nagyobb számban vegyenek részt.

Határozott fellépés vagy diplomácia?

12.23: A nemzetközi kapcsolatok napirendnél Toroczkai azt kéri, lépjen fel a megye az ellen, hogy Szabadka belvárosát - a kulturális értékeket - a polgármester tönkre tegye. Csányi László szerint ez olaj lehet a tűzre, inkább diplomáciai eszközökhöz kell nyúlni. Ezen kívül kéri a megyét, hogy a hármashatár nyitásra tegyen félre pénzt, mert ez fontos.
Tóth Péter szerint Szerbiával kapcsolatban szigorúan kell érvényesíteni a magyar érdekeket.

"Nem kell vezető vezető hátán"

Módosítják az önkormányzat hivatalának szmsz-ét és alapító okiratát. Piri József kéri, hogy az aljegyzők számáról döntsenek, és ha már ragaszkodnak a kettőhöz, akkor az egyik lásson el osztályvezetői feladatokat, mert különben mindenki főnök lesz, és nem marad beosztott.
Magyar Anna egyetért, de mivel csak úgy módosítható szabály szerint az aljegyzők száma, ha a közgyűlési működési szabályzatot is módosítják, ezért majd a főjegyző megválasztása után ezt is elintézik. És  egyébként elláthat osztályvezetői munkát az aljegyző, mert tényleg nem kell ide "vezető vezető hátán".

Veszélyes üzemek

12.03: [namelink name="Koszorú Lajos"] építészmérnök beszél a megye területrendezési tervéről. Rövid legyen - kéri Magyar Anna.
Gonda János szól hozzá, szerinte probléma, hogy a veszélyes üzemekre nem tér ki a terv, pedig a megyében sok ilyen van  (Erről egyébként éppen ma írt a delmagyar.hu)
Ez inkább településrendezési feladatkör - válaszolja Koszorú Lajos.

Megszavazzák: Magyar Annát és Gémes Lászlót küldik területfejleszteni 

11.48:
A megyei területfejlesztési konzultációs fórumba javasolt tagokat - Magyar Annát és Gémes Lászlót - megszavazzák.

Van mozgástér. De lesz-e üveghegy?

11.31: A megyének lesz lehetősége, hogy befolyásolja a beruházásokat és "harmonikus fejlesztést" határozzon meg - mondja Magyar Anna.
Tóth kíváncsi, hogy ez a gyakorlatba mit jelent. Ha például Mórahalom üveghegyet akar építeni, és Szegvár is, de a megye szerint Mórahalomra kell üveghegy, akkor ott lesz?
- A pályázati kiírásokat lehet majd úgy befolyásolni, hogy támogassa az üveghegy projektet - válaszol az elnök, aki egyébként kétli, hogy Mórahalom üveghegyet akarna építeni. [namelink name="Csányi László"] Mórahalom alpolgármester megerősíti: egyelőre tényleg nem.

Tudni kell, mit akarunk

11.07: A Dél-alföldi Operatív Programról hangzik el tájékoztató, erről már írtunk. Tóth Péter szerint a legfontosabb dolog az előadás végén hangzott el: a megyének tudni kell előre, hogy mit szeretne fejleszteni, nem biztos, hogy a sokadik kerékpárútra van szükség, inkább munkahelyteremtő beruházások kellenek.

- Ahhoz, hogy a megye átlássa a lehetőségeit és igényeit, először komoly felmérésre van szükség, majd stratégiát kell megfogalmazni - mondja [namelink name="Tapasztó Dénes"] tervezési projekt menedzser. Szerinte létre kell hozni egy olyan programot, amely nem arra koncentrál, hogy az EU támogatásával mit lehet megvalósítani, hiszen nem fognak mindenre pénzt adni, hanem az igényekhez kell keresni a forrást.
Tóth szerint ennek részben közvélemény-kutatásra kellene épülni. A területfejlesztési bizottság kezdjen el ezen dolgozni. Az lényeg: ne a játszóteret újítsák föl csak azért mert erre van pályázat, ha közben meg éhen halnak az emberek.

[namelink name="Pap Gabriella"] (Fidesz) egyetért: szerinte is a települési igényekkel kellene összhangban állni a pályázatoknak. Az önerő sok esetben - előfinanszírozás esetén - gondot jelent az önkormányzatoknak, ilyen hitelt nem is nagyon adnak a bankok.

Nincs főjegyző

10.42: Hosszú vitában arra jutottak a képviselők, hogy nem választják meg a főjegyzői posztra az egyetlen jelentkezőt, hanem új pályázatot írnak ki.

Zárt ülés van, a főjegyző személyéről döntenek.

Hatala reagál

10.07:
Statisztikai alapon nehéz megítélni egy rendőrség működését - kezdi Hatala József. Az országos rendőrfőkapitány 14 éve lát rá a megyei rendőr-főkapitányság munkájára, amely élenjáró. Csongrád megye akaratán kívül Schengen kapujává vált, ami nagy megterhelést jelent, de mindent megtettek országosan, hogy ne maradjon egyedül a megye - mondja.
A szerb partnerrel rendszeresen találkoznak - válaszol Toroczkainak -, folyamatosan próbálják őket "intenzívebb határőrizetre" bírni az osztrákokkal közösen. A járművek összetétele valóban nem felel meg a rendőrség igényeinek, de három éves szerződés jár most le, és alkalmasabb autókat vehetnek.

Elégedett képviselők

10.01: [namelink name="Ádók János"] alelnök elégedett a beszámolóval. Azt kapta, amit várt. Tóth Péter is gratulál. Segítséget kér a rendőrség autóállományának javításához: szerinte - mondja az országos rendőrfőkapitánynak - a tanyavilágot jobb lenne alkalmasabb autókkal bejárni, de a lovasrendőr is jó megoldás.

Toroczkai László szerint országos szinten kellene foglalkozni azokkal, akik ugyan legálisan lépik át a határt, de betörni és fosztogatni jönnek. Kéri:Hatala János gyakoroljon nyomást a szerb hatóságra, hogy akadályozzák meg az illegális migrációt. Beszél arról is, hogy Röszkénél tapasztalta, hogy magyar oldalon jól működik a zöldhatár őrzése. Magyar Anna megjegyzése: örül, hogy megtudtuk, hogy a képviselő a zöldhatáron sétál.

Több képviselő is elégedett és köszönetet mond Lukács Jánosnak - ezeket nem részletezzük.
 
A megye közbiztonságáról

9.48
: Lukács János: az elmúlt egy évben kiegyensúlyozott és kiszámítható biztonságot nyújtott a megyében a rendőrség. 2011-ben több mint 22 ezer bűncselekmény vált ismertté a megyében, ez a szám az ötödik legmagasabb az országban - ez a "tárgyidőszakban" befejezett bűncselekmények száma, egy részük tehát nem 2011-ben történt.
Hetedik éve Csongrádban minden emberölési ügyet felderítettek a rendőrök. Kevesebb a lakásbetörés, de több az autófeltörés. Több a garázdaság és a zaklatás is: "középpontban az alkohol, az erőszakra való hajlam, a tolerancia hiánya."

A körzeti megbízotti háló "továbbra is létező erő", minden településnek van rendőre. Többet teljesítettek gyalog szolgálatot - ez lakossági igény volt. Amikor pedig kellett, lovasrendőröket állítottak be.
32 halálos balesetben 46-an haltak meg. Az okok klasszikusak: elsőbbség meg nem adása, gyorshajtás, ittas gyalogosok, kivilágítatlan kerékpárosok.

10,5 millió ember lépte át a határt, 3258 határsértőt fogtak el. A határsértők elfogásában európai elsők a megyei rendőrök, negyedikek a hamis okmányok felderítésében. Lukács szerint ezt azért kell megbecsülni, mert ez az eredmény a londoni olimpián is pontszerző hely lenne.
Együttműködnek a rendőrök hagyományosan a Szegedi Tudományegyetemmel és újabban a történelmi egyházakkal.

Gonda a lengyelek és litvánok nagyszerűségéről

9.30: [namelink name="Gonda János"] (Fidesz) a lengyel és litván kiállást méltatja a magyar szuverenitás amellett, azért, hogy "a magyarok saját sorsukról maguk döntessenek".

Aljas politikai célok

9.27: Tóth Péter napirend előtt arról beszél, hogy jó lenne, ha szankciók is érvényesíthetők lennének a ház szabályainak megsértéséért, hiszen ma is az épületben kezdte sajtótájékoztatóját a DK. Ez jogtalan és antidemokratikus. És aljas politikai célokra használják a házat.
A DK megtapsolja Tóth Pétert.

Kapitányok a házban

9.24: Kezdünk. [namelink name="Hatala József"] országos rendőrfőkapitány és [namelink name="Lukács János"] , a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője is jelen van. Ők számolnak majd be a megye közbiztonságáról.

Egy jelölt a főjegyzői posztra

9.17:
Elvileg 9-kor kellett volna, de még nem kezdődött el a közgyűlés. Várakozás közben megtudtuk: egyetlen jelölt van a főjegyzői posztra - nem lesz nehéz választani.

DK: Deutsch ne vegye át a díszpolgári címet

8.50:
 Ne adjon szót Magyar Anna a közbiztonsági napirend megtárgyalásánál a Jobbik képviselőinek,Toroczkai Lászlónak és Tóth Péternek – ezt kérte [namelink name="Szabó Bálint"], a Demokratikus Koalíció szegedi szóvivője a közgyűlés előtti sajtótájékoztatóján. A tájékoztatót a megyeháza épületében tartotta, ez feltűnt Tóth Péternek, aki jelezte a portásnak: ez nem szabályos. Végül [namelink name="Vadász Csaba"] aljegyző küldte ki Szabó Bálintot azzal, hogy az épületben csak engedéllyel lehet sajtótájékoztatót tartani. Szabó az utcán folytatta, ahol még elmondta: [namelink name="Deutsch Tamás"] ne vegye át a Csongrád megye díszpolgára címet, mert az szerinte nem lenne etikus.

Korábban írtuk:

Főjegyzőt választ és jóvá hagyja a 2012-es külügyi tervet ma a megyei közgyűlés. Szó lesz a megye közrendjéről és közbiztonságáról.

A képviselők döntenek arról is, hogy kiket delegálnak a megyei területfejlesztési konzultációs fórumba. Ennek a szervezetnek kell majd előzetesen állást foglalni a megyei közgyűlés területfejlesztést érintő ügyeiben, véleményét az üléseken ismertetni kell.

Csongrád megye két tagot delegálhat. [namelink name="Magyar Anna"], a megyei közgyűlés elnöke önmagát, és Gémes Lászlót, a Fidesz frakcióvezetőjét javasolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!