Szeged és környéke

2014.04.28. 21:36

Egy-két harapás belefér a villamoson

Szeged - Budapesten egy helyi autóbuszon zacskóból péksüteményt evett egy nő; a közlekedési társaság ellenőrt hívott, az utast leszállították. A szegedi tömegközlekedési járműveken szintén tiltják az étkezést és az ivást, de ezért még soha nem büntettek meg senkit az ellenőrök.

Kiss Gábor Gergő

Vélemények

– Előfordult, hogy ettem már a villamoson péksüteményt az egyetemre sietve, de mindig zacskóból, és vigyázok, hogy ne morzsáljak. Nem tudtam, hogy ilyen módon is tilos enni, sok egyetemista majszol valamit reggelente a villamoson, szerintem ez nem zavaró. Fagyival, kecsaptól csöpögő hamburgerrel persze ne szálljon fel senki, de egy bukta elfogyasztása még nem a világvége – magyarázta az egyetemista Boglárka. A nyugdíjas Kovács Antalt sem zavarja, ha valaki harap pár falatot vagy iszik egy kortyot a járműveken, de szerinte ezt a megállókban is el lehet intézni: így utas és ellenőr sem kerül kényelmetlen helyzetbe.

Két megálló között félreállították a budapesti 112-es busz egyik járatát a napokban. A sofőr rámutatott egy nőre, aki épp papírzacskóból ette a péksüteményét: „Igen, maga miatt állunk itt". Azt is mondta, hogy a kamera felvételei alapján döntöttek a központban a félreállításról. Jöttek is az ellenőrök és a közterület-felügyelők, majd közölték az utassal, hogy 8000 forintra megbírságolják, amiért a buszon evett.

Azt mondták neki, ha nem fizet a helyszínen, akkor 16 ezer forintot kell fizetnie. Kisebb vita után a nő végül úgy döntött, nem akar továbbutazni, az ellenőrökkel együtt leszállt. Arról nincs hír, fizetett-e – számolt be a különös esetről az egyik hírportál.

A szegedi tömegközlekedési járművek ablakaira kiragasztott utazási feltételek szerint a helyi villamosokon, trolikon és buszokon is tilos bármilyen étel vagy ital fogyasztása.

– Járművezetőink többször tettek észrevételt a járművön étkezés miatt. Elsősorban felszálláskor szólnak az érintett utasnak, hogy csomagolja el az ételt, italt. Ha olyan üveg van nála, amely nem zárható vissza biztonságosan, tájékoztatják, hogy a többi utas és a jármű biztonsága érdekében azzal nem szállhat fel. A mozgó járművön egy intenzívebb fékezés miatt ebből akár baleset is lehet, például ha egy szívószálas üdítőt fogyasztó kisgyermek szemét megsérti a szívószál.

Amennyiben a járművezető menet közben veszi észre, hogy valaki étkezik a járművön, akkor szól neki, hogy fejezze be, és tájékoztatja az ide vonatkozó szabályokról a többi utas, a saját és a jármű védelme érdekében. Az étel- és italfogyasztás tiltása természetesen a nyári kánikulára is vonatkozik. Egy utazás átlagosan 10-15 percig tart, ennyit az ember kibír – tájékoztatta lapunkat az SZKT ügyfélszolgálata.

Jó étvágyat! Szegeden még nem büntettek meg senkit ezért, mert

Jó étvágyat! Szegeden még nem büntettek meg senkit ezért, mert tömegközlekedési járművön evett. Fotó: Schmidt Andrea

A vonaton szabad

A MÁV közlése szerint a vonatokon engedélyezett az étel- és italfogyasztás, szabályzatuk szerint a társaság a személyszállítást csak akkor tagadhatja meg, ha az ruházatával, poggyászával vagy más módon a járművet, utastársai ruházatát vagy az utasok poggyászát beszennyezheti.

Azt is közölték, hogy az az utas, aki az utazási feltételeket nem tartja be, szabálysértést követ el, pótdíjat kell fizetnie, és az utazásból kizárható. A tömegközlekedési eszközök belső terében található berendezések, továbbá az utasok életének, személyének, testi épségének és vagyontárgyaik védelme céljából a szolgáltató jogosult elektronikus biztonságtechnikai rendszeren keresztül megfigyelni az utasokat, a megfigyelés során kép- és hangfelvételt készíteni, valamint a készített kép- és hangfelvételt kezelni.

– A Dakört Kft. Szegeden még nem szabott ki pótdíjat járművön való étkezésért vagy ivásért – tájékoztatott [namelink name="Császár Béla"]. A Dakört Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: ha ellenőreik szemtanúi annak, hogy egy utas fagylaltot nyal vagy éppen sörözik a járművön, azt le kell szállítaniuk. – Innentől már mérlegelhet az ellenőr, hiszen az mindenkinek egyértelmű, hogy az utazásért fizetni kell, ám a járműveken való viselkedésmód már nem ennyire tisztázott. Az utazási feltételek is elég szögletesen fogalmaznak: a járművön étkezni és inni tilos. Véleményünk szerint az számít étkezésnek, ha valaki egy ülésre megterít magának, kisbicskával vágja a szalonnát vagy a kenyeret. Ezeket az embereket le kell szállítani, de ha valaki például cukorbeteg, és pont útközben kell bekapnia egy két falat zsemlét, amit a táskájából vesz elő, vagy inni egy-két kortyot, az még nem meríti ki az étkezés fogalmát. A szegedi tömegközlekedési járműveken tapasztalataink szerint nem jellemző az evés-ivás. Aki azonban étkezés közben beszennyezi a járművet, és ennek egy ellenőr tanúja lesz, a helyszínen 6000 forint pótdíjat kell fizetnie, valamint meg kell adnia az adatait, hogy a tisztítási költséget a szolgáltató később rá tudja hárítani – magyarázta az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!