Egy kétségbeesett SMS

Padlóig sújtott és nagyon megrendített! – reagált Pataki Ferenc neves festőművész a pályakezdő Bóta-Almási szegedi művész pár SMS-ben szétküldött jajkiáltására. Az SMS Kligl Sándort is megrázta, a szobrász azt mondta, ez túlmutat Bóta Csabán.
Bóta Csaba a kétségbeejtő helyzetben is dolgozik Fotó: Frank Yvette

„Kedves barátaink! Ez egy végső kétségbeesés szülte kör-SMS. Már nincs mit ennünk és nyomasztóan nő az adósságunk. Kérünk Benneteket, ha valóban olyan jók a Bota-képek, vegyetek egyet. Nincs több ötletünk a holnap megoldására. Köszönjük! Lili (Kati) és Bota (Csaba)”

A fenti SMS-t Bóta Csaba szegedi festőművész, valamint a saját nevében Almási Katalin küldte el barátaiknak és ismerőseiknek. A fiatal, háromgyermekes képzőművész nő azt mondta, nem az SMS megírásához kellett bátorság, hanem a következmények vállalásához.

A nyáron Szentesről Szegedre költözött Bóta Csabának (és Szögi Andrásnak) a képeit legutóbb, október 24-étől november 4-éig, az Ady téri József Attila Tanulmányi és Információs Központban lehetett látni. A nagysikerű TANDEM című kiállítást Pataki Ferenc neves festőművész nyitotta meg. Az SMS-t ő is megkapta.

– Padlóig sújtott és nagyon megrendített, de a lépést emberileg megértem! – nyilatkozta lapunknak Pataki Ferenc. Hozzátette, ugyanakkor meglepte ez a felhívás, ő is átélte a pályakezdés nehézségeit, de ilyesmire annak idején nem gondolt. – Annak viszont örülök, hogy nyilvánosságra kerül, hiszen a tehetséges Bóta Csaba

Az üzenetet Kligl Sándor is megkapta

A neves szegedi szobrászművész azt mondta, Bóta Csabáék megrendítő kérése a nyilvánosság előtt példa arra, hogy az írók, zenészek, képzőművészek milyen nehézségekkel küzdenek. – Romokban van a mecenatúra, ma nem lennék pályakezdő! – fakadt ki Kligl Sándor. – A rendszerváltáskor az állam a lovak közé dobta a gyeplőt, az elmúlt 16 év bebizonyította, hogy a magánmecenatúra egy-két esettől eltekintve nem működik.  

példája is mutatja, a művészet és a művészek támogatásáról ma már alig lehet beszélni – mondta Pataki Ferenc.
A 38 éves Bóta Csaba magát folyamatosan képezve, autodidakta módon tanult meg festeni. Azt mondta, soha nem félt a munkától. Volt műtőssegéd, fémforgácsoló üzemben is dolgozott, egyéb fizikai munkát is végzett, de egy idő után úgy érezte, nem tud alkotni, ha más tevékenységek elveszik az erejét, az auráját. Most szerelemből fest. A napokban jelentkezett a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületénél, ami jó jel, újabb képeket kértek tőle.

Almási Katalin nem árulta el, hogy mennyi közeli és távolabbi ismerősüknek küldte el az SMS-t, de azt elmondta, hogy a címzettek kétharmada nem reagált az üzenetre. Egy másik SMS-ben bocsánatot is kért, ha az első netán tolakodónak tűnt volna.