Szeged és környéke

2011.05.22. 20:26

Egy nap a hátrányos helyzetűekért

Szeged - Rengeteg érdeklődőt vonzott az Esélynap vasárnap a Dugonics és az Árpád téren. 13 szervezet állított standot – mindannyian a hátrányos helyzetűek életére hívták fel a figyelmet.

Timár Kriszta

Az országos programsorozat 8. állomásaként tegnap Szegedre érkezett az Esélynap 2011 rendezvénysorozat. A Veled – Érted Egyesület a megyei Esélyek Házaival partnerségben azért hívták életre ezt a programot, hogy ráirányítsák a társadalom figyelmét a hátrányos helyzetű csoportokra, a megkülönböztetésmentesség fontosságára, illetve előmozdítsák, erősítsék a lakosság toleranciáját.

A Dugonics téren 13 szervezet állította fel standját. Megtalálhatók voltak itt a fogyatékkal élőkkel, hátrányos helyzetűekkel, családon belüli erőszakkal foglalkozó egyesületek, alapítványok képviselői, valamint önkéntesek, a Karitász és a Máltai Szeretetszolgálat is. A legtöbb állomáson játékra csábították az érdeklődőket. A Napos Oldal Alapítványnál ki lehetett próbálni a kerekes székes akadálypályát, a csörgőlabdás vakpingpongot vagy speciális szemüvegekkel azt, mit látnak a különböző látásproblémákkal küzdők. Terápiáskutya-bemutatót is tartottak, a három labrador egész nap a gyerekek rendelkezésére állt egy kis simogatásra.

Nyári elegancia: színpadon a Romani Design. Fotó: Karnok Csaba

Nyári elegancia: színpadon a Romani Design.
Fotó: Karnok Csaba

– Nagyon fura volt. És nekem elég nehéz – mosolygott [namelink name="Zsíros Zsolt"], miután kijött a vakszobából. Bekötött szemmel kellett kiválasztania bizonyos tárgyakat különböző asztalokról, majd mindezekért – mivel vásárlást szimuláltak – még fizetnie is kellett. Így tanulta meg, hogy a tízforintos oldala szaggatottan, a húszasé folyamatosan recés – a vakok számára leginkább így különböztethetők meg. A rendezvény kiemelt résztvevői voltak az Egyenlő Bánásmód Hatóság munkatársai, akik kézművesprogramokkal várták a gyermekeket, a szülők információkat, felvilágosítást kaphattak diszkriminációs ügyekben. Kilátogatott az Esélynapra az Európai Unió 20 fős delegációja is.

Az Árpád téren színpadi programokkal várták az érdeklődőket. Délelőtt a Csiga Duó szórakoztatta a gyerekeket, fellépett a Nemadomfel együttes, és volt divatbemutató is a Romani Design Stúdió különleges ruháiból. A napot [namelink name="Molnár Ferenc Caramel"] koncertje zárta, aki az idei évben az esélyegyenlőség ügyét képviseli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!