Szeged és környéke

2008.01.17. 21:23

Egyéves Csongrád megye legnagyobb súllyal született babája

Ruzsa - Bevárta kortársait az a kisbaba, aki pont egy éve hatkilós rekordsúllyal született a szegedi női klinikán. Vass Vencel alatt most tizenegy kilót mutat a mérleg. Tizennyolc kilós is lehetne, de csak tizenegyet nyom a mérlegen Vass Vencel. Csongrád megye legnagyobb súllyal született kisbabája éppen ma egyéves.

Kiss Gábor Gergely

A ruzsai kisfiú 2007. január 18-án pontosan hat kilóval született a szegedi női klinikán. Az intézményben akkor azt mondták: harminc éve nem történt hasonló eset. És azóta sem.

Vencel, biztosan elhelyezkedve édesanyja ölében, jó étvággyal mászott bele szülinapi tortájába. Fotó: Miskolczi Róbert
Az elmúlt egy évben a legnagyobb súllyal született kisbaba Csongrád megyében „mindössze" 4960 grammal „mérlegelt". Orvos Hajnalka, a női klinika újszülött osztályának vezetője Vencel születésekor azt mondta: az újszülött súlya féléves korára duplázódik, egyéves korára triplázódik. Úgy saccolta azonban, hogy a ruzsai kisfiú – mivel ekkora súllyal jött a világra – fél éves korára „mindössze" tíz kilót fog nyomni.

A hivatalos adatokról Révész Judit, Vencel anyukája számolt be. Kisfiánál félévesen kilenc, most tizenegy kilót mutat a mérleg. – Bevárta a kortársait. Már olyanok is vannak, akik fiatalabbak nála, de súlyosabbak. Amíg átlagban a kisbaba havonta 7-800 grammot hízik, ő ennek a felével gyarapodott – mondta.


Vencelt első születésnapja alkalmából lapunk egy tortával lepte meg. A kisfiúnak továbbra is jó az étvágya, így a gyümölcsös-túrós édesség után nagy érdeklődést mutatott. Leginkább mégis az tetszett neki, mikor a habot az asztalra kente és a gyertyát elfújta. Mint arról beszámoltunk, apukája és anyukája – aki 24 éves koráig búvárúszó versenyző volt – már a kisfiú születésekor is egy lehetséges sportolót látott a piciben. Mi más is lehetne kedvenc játéka, mint az a pöttyös gumilabda, amit édesanyja elmondása szerint egy kézben is meg tud tartani, és el is hajítja. A kézilabdameccsek a tévében azonban még nem igazán érdeklik. Inkább a reklámokért van oda.

Vass Vencel a lapunktól születésnapjára kapott tortával.
Fotó: Miskolczi Róbert

Születésnapjának ünneplését a család egy kicsit elcsúsztatja. Judit unokatestvére egy héttel Vencel születése előtt adott életet kislányának, így egy keresztelővel egybekötött közös ünneplésen köszöntik majd a kicsiket a jövő hét végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!