Szeged és környéke

2013.12.22. 23:24

Egyik szülőd börtönben? Lépj vissza kettőt!

Szeged - A sorskártyán olyan élethelyzetek találhatók, hogy a gyerek drogozott, ezért kimarad a dobásból - ha elment lomizni szüleivel, vissza kell lépnie egyet. A szegedi Motiváció Műhely így avatja be a fiatalokat hátrányos helyzetű kortársaik mindennapjaiba. <br>

Horváth Attila

„Egyik szülőd börtönben van, a másik alkoholista. Két kisebb testvéredet szinte egyedül neveled. Tanulásra nincs időd, romlik a tanulmányi eredményed. Lépj vissza két mezőt!" – olvas fel egy sorskártyát [namelink name="Szűcs Norbert"]. A szegedi pedagógusképző karon működő Felnőttképzési Intézet adjunktusával és a Motiváció Műhely többi tagjával a Mentortársas nevű társasjátékot játsszuk irodájukban.

– A Mentortársas segítségével a résztvevők átélhetik azokat a helyzeteket, amelyekkel a hátrányos helyzetű tanulók küzdenek mindennap a közoktatásban és a felsőoktatásban – meséli [namelink name="Fejes József"] az általuk fejlesztett játékról.

A szegedi bölcsészkaron működő Neveléstudományi Intézetben tanársegédként dolgozó fiatalember is tagja a Szegedi Tudományegyetem és a helyi civilszervezetek együttműködésére épülő, immár 7 éves Hallgatói Mentorprogramnak. Itt főként pedagógusjelöltek segítenek hátrányos helyzetű tanulókat.

A valósághű társasjáték kifejezetten ajánlott segítő hivatásra készülő fiataloknak. Fotó: Frank Yvette

A valósághű társasjáték kifejezetten ajánlott segítő hivatásra készülő fiataloknak. Fotó: Frank Yvette
– Motiváció Műhely néven alakítottunk egy csapatot, mi találtuk ki a játékot. Több helyi és országos szervezettel fogtunk össze, a Norvég Civil Alap támogatott bennünket. Három hónap alatt hoztuk össze a társasjátékot, december elejére készült el – meséli József.

 Rajzolt pálya

Helyi szervezetek közül a Shero Egyesület, a Motiváció Oktatási Egyesület és a pontus közhasznú egyesület vett részt a játék létrehozásában. A berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány hátrányos helyzetű általános iskolás tanulói tervezték a játék grafikáját. Magukat és mentorukat kellett lerajzolniuk, ezek közül az egyik képet választották a tervezők a Mentortársas dobozára. A pályát az ifjú grafikus mentora rajzolta az ötletgazda stílusát követve.

A Mentortársas 16 éves kortól ajánlott, kiemelten a felsőoktatásban tanuló, segítő hivatásra készülő, például pedagógus, pszichológus, szociális munkás vagy társadalomismereti tanulmányokat folytató fiataloknak. A játék készítői elsősorban oktatási segédanyagnak szánják, mivel a kérdések, szituációk alkalmat teremtenek konkrét nevelési-oktatási helyzetek megbeszélésére. József biztosan beveszi a következő féléves tananyagba.

A társasjátékot két vagy három páros játszhatja. Minden páros egyik tagja a mentor, a másik tagja a mentorált szerepét veszi fel. Még egy személy bevonható játékvezetőnek, így 4–7 fő játszhat egyszerre. A játék célja, hogy a rendelkezésre álló 15 kör alatt a mentoráltak minél előrébb jussanak képzeletbeli tanulmányaikban. Eközben számos olyan helyzettel találkoznak a játékosok, amelyekkel a valóságban is. A Norbert által bemutatott úgynevezett sorskártyán ugyanis olyan élethelyzetek találhatók, amelyekkel a készítők valóban szembesültek. Például olyan, hogy a gyerek drogozott, ezért kimarad a dobásból. Olyan kártyát is írtak, hogy a tanuló elment lomizni szüleivel, ezért vissza kell lépnie egyet. A játékban minden mentoráltnak van egy mentora, aki szintén kártyákat húz, de neki el kell mutogatnia valamit, vagy meg kell válaszolnia egy oktatással kapcsolatos kérdést, ezzel segíti a mentoráltat. Ugyanakkor a szerencsének is szerepe van abban, hogy mely ponton fejezik be iskolai karrierjüket a mentoráltak. Olyan kártyát is lehet húzni, hogy valaki betölti a tanköteles kort, ezért nem jár tovább iskolába, számára véget ér a játék.

– Óvodától egyetem végéig tart a pálya. Legnehezebb az általános iskolai és a középiskolai szakasz. A valósághoz hűen a felsőoktatási részt könnyebbre terveztük, de odáig alig jutott el valaki. Elvégeznie senkinek sem sikerült – mondja József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!