Egykori szegedi forradalmárokat kaptak lencsevégre

Ötvenhatos szegedi forradalmárokat fényképeztek tegnap a megyeházán. A képekből októberben nyílik kiállítás Szegeden. Az ötlet onnan származik, hogy az ezerkilencszázas évek elején Plohn József hódmezővásárhelyi fényképész több mint százharminc 48-as honvédról készített portrét.
56-os forradalmárok: Katona Ferenc, Kálmán Géza, Fejér Dénes, Zsemberi István, Regdon Ottó (ül), Péter László, Otoltics Vidor, Lázár György és Furák András. Fotó: Karnok Csaba

– Belenézzek a lencsébe? – kérdezte a nyolcvannégy éves Süki József Dömötör Mihálytól. A szegedi Móra Ferenc Múzeum fotográfusa bólintott, és már villant is a vaku. Az egykori szegedi forradalmár büszkén, szigorú arccal nézett a kamerába. Ezt oldandó Dömötör egy kis vidámságot kért tőle. Amikor megjelent egy apró, alig észrevehető mosoly a férfi arcán, újra megvillant a vaku.

A Pofosz megyei szervezetének kezdeményezésére fényképezték, fényképezik le a még élő ötvenhatos szegedi forradalmárokat. A képekből a szabadságharc ötvenedik évfordulóján, októberben nyílik kiállítás a megyeházán. Az egykori nemzetőrök és munkástanácstagok nagyméretű arcképei mellett helyet kap mindenkiről egy-egy korabeli portré is. A felvételek mellett közlik majd az ötvenhatos forradalmár nevét és azt, miként vett részt az eseményekben. Fejér Dénes, a Pofosz megyei elnöke elmondta, hogy tervei szerint hatvanhárom bajtársa szerepel majd a portrétárban. Az elmúlt héten tizennyolc, tegnap pedig közel harminc egykori forradalmárt kaptak lencsevégre. Akik betegségük miatt nem tudnak részt venni a fotózáson, azokat felkeresik otthonukban. Csak arról készül fotó – hangsúlyozta Fejér Dénes –, aki kapott már valamilyen állami kitüntetést.

Dömötör Mihály valódi műtermet varázsolt a fotóernyőkkel és lámpákkal a megyeházára. A férfiak mellett nők is jöttek fényképezkedni. Kárpáti Zoltánné hófehér ingben, mellén három kitüntetéssel ült le a székbe, és nézett mereven a kamerába. A fotográfus tőle is kért egy halovány mosolyt. „Jaj, az nehéz lesz, mert nincs fogam” – szabadkozott a hetvennégy éves asszony, aki elmondása szerint hat évet töltött börtönben, illetve internálótáborban. Az egyetlen gyermekét is elvették tőle, akiről azóta sem tud semmit. A halovány mosolyból grimasz lett, alul és felül egy-egy foggal. Fejér Dénes Kárpátiné beszámolóját hallgatva megjegyezte a helyszínen tartózkodó újságíróknak, hogy „nem mindenkinél fedik egymást a tények és az emlékek”.

– Én Kendi Jóskával voltam egy hétig Perbíró testőre – mondta Katona Ferenc. A hetvenöt éves férfit nem csukták le a forradalom után. „Azért nem mindenki guggolt itt be” – fogalmazott Katona. „Persze volt úgy, hogy két hétig nem láttam a napot, mert bevittek a rendőrségre kihallgatni, de semmit sem tudtak rám bizonyítani. Mindenki tagadott akkoriban, különben felkötötték volna.” Török Attiláné Pusztay Éva harmadéves vegyészhallgató volt 1956-ban. Röpcédula-terjesztésért másfél év letöltendő börtönbüntetést kapott attól a bírótól, aki Nagy Imrét halálra ítélte.