Szeged és környéke

2019.08.06. 19:00

Egymás után gyulladnak ki az autók a megyében

Idén eddig negyvenegy autó gyulladt ki Csongrád megyében. Ezek általában valamilyen műszaki hiba miatt történnek, ütközéskor ritkán lesz autótűz.

Suki Zoltán

Kigyulladt egy autó Makón, a Justh Gyula utcában. A Lada motorterében keletkezett a tűz, ami átterjedt az utastérre is, és percek alatt teljesen kiégett az autó. Úgy tudjuk, hogy a parkolás után még elindult a jármű, majd egy nagy durranás után a motortér kezdett füstölni. A tűzoltókat a járókelők riasztották, a kocsit egy nő vezette, aki azonnal kiugrott, így nem sérült meg. A Ladát a rövid időn belül a helyszínre érkező tűzoltók tudták csak eloltani.


Ez a múlt héten pénteken tör­­tént, és a Ladával együtt összesen már negyvenegy autó gyulladt ki idén eddig a megyében – mondta a Délmagyarországnak a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Molnár Krisztina szerint az autótüzek 95 százalékát valamilyen műszaki hiba okozza, ütközéskor csak ritkán gyulladnak meg a kocsik. Ráadásul egy au­­tó 3-4 perc alatt teljesen kiég, ami azt is jelenti, hogy nagyon veszélyesen lehetnek az ilyen tüzek.


Az autótüzeknek számtalan oka lehet. A tűz leggyakrabban a motortérben és az utastérben keletkezik – mondta a szóvivő. A motortérben szivároghat az üzemanyag, a hidraulikus eszközöket működtető olajok, valamint a lerakódott benzin- és gázolajmaradványok is tűzveszélyesek.

Érdemes megvárni a tűzoltókat, ha kigyullad a kocsi.

Érdemes megvárni a tűzoltókat, ha kigyullad a kocsi.

Olyan dolgok is okozhatnak tüzet, amire nem is gondolná­nak az autósok. Volt már, hogy egy rosszul beszerelt hangrendszer miatt égett porig egy kocsi, de arra is volt példa, hogy egy első ülésről kidobott ci­­garettacsikket fújt vissza a menetszél hátulra.


Több autós szakember szerint az a legjobb, ha egy kigyulladt kocsihoz hozzá sem nyúl a tulajdonos, mert az oltás is ve­­szélyes lehet.


Egy biztos: ha valaki azt látja, hogy füstöl a kocsija, azonnal áll­­jon meg, és vegye le a gyújtást – tanácsolja Molnár Krisztina. A szóvivő elmondta azt is, hogy ha van tűzoltókészülék a járműben, azzal is csak óvatosan szabad nekilátni az oltásnak. Fokozottan igaz ez a motortérben ke­­letkező lángokra. A tető alatt megszoruló füst miatt ugyanis ott nem tökéletes az égés, viszont ha felnyílik a tető, akkor a be­­áramló oxigén miatt abban a pillanatban felcsapnak a lángok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!