Szeged és környéke

2010.05.23. 17:46

Egymásnak is bizonyítani akarnak a Kispál zenészei

Szeged - Május 26-án Szegeden, az IH Rendezvényközpontban koncertezik a 23 éves Kispál és a Borz. A zenekar augusztus 9-én a Szigeten tartja búcsúkoncertjét. Lovasi András szerint nosztalgiát éreznek, de nem melankolikusak. Él bennük a becsvágy megmutatni a többieknek: nélkülük is lehet. A Kossuth-díjas zenész a delmagyar.hu-nak nyilatkozott.

Gonda Zsuzsanna

- A delmagyar.hu 10 Kispál és a Borz klipről szavaztatja meg az olvasókat. Szerinted melyik vezet?

- A Ha az életben, de ez nem a kliptől függ, hanem valószínűleg az az egyik legjobb szám. De annak pont rossz a klipje.

- Miért?

- Válsághelyzetben készült. Egy jó barátunkkal forgattuk, aki akkor jött vissza Amerikából, ahol egész komoly dolgokat csinált. Aztán kiderült róla, hogy különböző okok miatt - amelyek politoxikomániai kategóriába estek - megbízhatatlan volt. Mintegy 3 hónap vágás után egy összevissza, furcsa, szétesett valamit tett le úgy, hogy nekünk még egy napunk volt rá, hogy leadjuk. Kitaláltam, hogy ezt az összevissza akármit játsszuk le egy tévén, amit viszek a hónom alatt, és egy klip a klipben verziót csináltunk belőle. Nekem nem annyira jó emlék, mert a klipleadás előtti éjszakát és hajnalt egy tévével a hónom alatt töltöttem. És aztán még hajnalban vágtunk is.

- Miért nem csináltatok másikat? Nem lehetett volna úgy dönteni, hogy ezt nem használjátok?

- Lehetett volna, de akkor én olyan voltam - és ami miatt sok mindent rosszul is csináltam -, hogy csak azért is, és mindenen át. Ma már jobban próbálok figyelni rá, hogy ha a dolgok nem arra kanyarodnak amerre szerintem kéne, akkor nem feltétlenül kell őket visszatéríteni. Volt bennem egy csak azért is megcsináljuk, nem igaz, hogy nem csináljuk meg viselkedés. Valószínűleg ez kellett ahhoz, hogy ez a zenekar mindenféle kulturális hálózatban való téjékozatlanságunk ellenére így működjön, népszerű legyen. Ezek azok az energiák, amit sok zenekar nem rak bele, aztán csodálkoznak, ha nem működik.

Lovasi András a színpadon.

Lovasi András a színpadon.
- Más hangulatúak a koncertek, a próbák azóta, hogy úgy döntöttetek, nem csináljátok tovább?

- Igen, van egyfajta folyamatos nosztalgia. Nyilván ha akarjuk ha nem, ez valamilyen módon értékelésre kényszerít bennünket az elmúlt 23 évről.

- Hónapokig melankóliában élni nem lehet túl kellemes.

- Nem vagyunk melankolikusok, nyilván azért is hoztuk ezt a döntést, mert mindenki azt látja, hogy a saját sorsa, karrierje szempontjából még vannak előtte opciók. Fél szívvel mindenki már azzal foglalkozik. Mindenkiben újfajta becsvágy megmutatni a többieknek, hogy látjátok, nélkületek is lehet csinálni. Ez egészséges ambíció, és nem azt jelenti, hogy ne próbálnánk az utolsó Kispál koncerteket úgy megcsinálni, hogy maximálisan vállalhatók legyenek. Főleg úgy, hogy az összes koncertet felvesszük, és tervezzük, hogy valamilyen módon onlájn hozzáférhetők lesznek. Visszahallgatva az eddigieket egyébként azt kell mondjam, hogy ez a zenekari felállás most érett be igazán.

- A Kiscsillag és a Kispál közönsége mennyire fedi egymást? Feladata-e a Kiscsillagnak az elárvult Kispál rajongók gondozása?

- Nem feladata. Sokan azt mondják a kispálosok közül, hogy a Kiscsillag sokkal rosszabb. Vannak akik szerint meg a Kispál már nem olyan jó, a Kiscsillag jobb. Van egy jelentős átfedés a kettő között, de valószínűleg ugyanígy lesz az András (Kispál András - a szerk.) új zenekara esetében is.

- Milyen új zenekara lesz?

- Nem tudom, ezt tőle kell megkérdezni. Titkolózik egyelőre. Van egy viszonylag fiatal frontember - Pécsen ismerik - tehetséges srác szerintem. Köré szervez valamit András. Hogy pontosan mit, azt nem tudom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!