Szeged és környéke

2017.10.26. 17:51

Egymilliárd forintos uniós támogatással épül két új labor Szegeden

Két új szolgáltató laboratóriumot alakítanak ki, az új berendezések a kutatásban és az orvosi diagnosztikában használhatók - évekig tartó vizsgálati folyamat rövidülhet hetekre.

Kettő, az országban  egyedülálló szolgáltató laboratóriumot alakítottak ki uniós  támogatással a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), az új berendezések  a kutatásban és az orvosi diagnosztikában használhatók - közölte  Kemény Lajos professzor csütörtökön Szegeden.    


Az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának vezetője a  laboratóriumokat bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a  felsőoktatási intézmény szorosan együttműködik a Debreceni  Egyetemmel és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjával (MTA  SZBK) a molekuláris medicina területén folyó kutatásokban. Ennek  részeként a három intézményben egymilliárd forintos uniós támogatásokkal közös szolgáltató laboratóriumokat alakítanak ki.

 

Maléth József az új elektronmikroszkóppal. Fotók: Bobkó Anna

Az egyik laboratóriumban új képalkotó eljárásokat vezetnek be  egy nagy felbontású pásztázó elektronmikroszkóp és a hozzá  kapcsolódó eszközök segítségével - közölte Maléth József, az SZTE  Belgyógyászati Klinika tudományos munkatársa.  


Az új módszer a vizsgált szövetek automatizált metszését és  gyűjtését teszi lehetővé. Ezzel a korábban évekig tartó vizsgálati  folyamat ideje hetekre rövidül, és az akár sejteken belüli  struktúrák három dimenziós rekonstrukcióját is lehetővé tevő  eljárás humánerőforrás-igénye is töredékére csökken. Az új  berendezés alkalmas ugyanazon minta fény- és elektronmikroszkópos  vizsgálatára is, így egyszerre nyerhető funkcionális és morfológiai  információ - tudatta a szakember.  

 

Groma Gergely és az új készülék.

A másik laboratóriumban az egyes élő sejtek fizikai  elkülönítését tudják elvégezni. Groma Gergely, az SZTE  Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tudományos munkatársa által  említett példa szerint, a tumorsejtek a gyakori osztódás miatt nagy  számú mutáción esnek át, így kialakulhat olyan változat, mely  ellenállóvá válik a terápiára, ami a betegség kiújulásához vezethet.  


A laboratórium új berendezésének segítségével lézeres detektálással képesek az eltérő tulajdonságú sejtek azonosítására  és leválogatására - ismertette a kutató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!