Szeged és környéke

2016.06.28. 16:00

Egymilliárdra nőtt a követelés az ivóvizes kötbérperben

Algyő, Szeged - Estébe nyúló tárgyaláson hat tanút hallgatott meg és szembesítést tartott tegnap a Szegedi Törvényszék a szeged-algyői ivóvízprojekt kötbérperében.

Munkatársunktól

Mivel a kivitelező is ellenkeresetet nyújtott be 316 millió forint értékben, a követelés a szegedi és az algyői önkormányzat által perelt összeggel együtt közel egymilliárdra nőtt.


Megírtuk: a sándorfalvi Aquaplus Kft. és a siklósi Bern Zrt. alkotta konzorcium nem készült el a munkával a többedik kijelölt határidőre sem. Ráadásul nem tudta elérni, hogy az ivóvíz a korábbinál jobb minőségű legyen (2016. április 12.: 640 milliót követel Szeged és Algyő). A 3,7 milliárd forint értékű beruházást nagyjából 96 százalékos készültségnél lezárta a két önkormányzat társulása, hogy elszámoljon a kivitelezővel és az uniós támogatást koordináló szervezetekkel. A kivitelezőtől a két hónapos késedelem miatt 640 millió forint kötbért követel, aminek az a jogosságát és a mértékét is vitatja. Emiatt perelte be az önkormányzatok társulása a kivitelezőt. A per augusztus 29-én újabb tanúmeghallgatással és bizonyítással folytatódik.


Az ivóvízprojekt befejezésére áprilisban pályázatot írt ki az önkormányzat. A Közbeszerzési Döntőbizottság azonban eljárást indított a hatóság elnökének kezdeményezésére. A döntőbizottság a közbeszerzési törvény megsértése miatt a pályázatot megsemmisítette, és az önkormányzatot 500 ezer forintra büntette. Az ivóvízprojekt befejezésére új pályázatot kell kiírni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!