Szeged és környéke

2011.08.16. 22:37

Egyre kevesebben szereznek jogsit

Szeged - Az emelkedő üzemanyagárak nem kedveznek az autósiskoláknak. Három szegedi oktatóhelyet kérdeztünk díjaikról és a hallgatók számának alakulásáról – kettőnél jóval kevesebb a tanuló, mint a korábbi években.

Vida-Szűcs Imre

Sok szegedi autósiskola szünidei akciókkal, diákkedvezménnyel igyekszik újabb tanulókat toborozni magának. Mégis egyre kevesebben vágnak a jogosítványszerzésbe, ez ugyanis nem olcsó mulatság. Az elméleti képzés díja B kategóriás jogosítvány esetén nagyjából 10–16 ezer forint között mozog, egy gyakorlati óra pedig 2600–2800 forint – ebből minimum 30-at kötelező venni. A vezetői engedély kiállításáig – elsősegély-tanfolyammal, orvosi alkalmassági vizsgálattal, vizsgadíjakkal és egyéb járulékos költségekkel – minimum 130 ezer forintot kell kifizetni.

Most legalább 130 ezer forintba kerül, amíg valaki eljut a jogosítvány megszerzéséig. Illusztráció: Karnok Csaba

Most legalább 130 ezer forintba kerül, amíg valaki eljut a jogosítvány megszerzéséig.
Illusztráció: Karnok Csaba

– Nálunk 14 ezer forintba kerül az elméleti oktatás és 2600 egy gyakorlati óra – a pótóra 2800 forint. Három éve még 21 ezer forintot kellett a tanfolyamért fizetni, most mégis nyolcadannyi tanulót képzünk, mint akkor. 2009-hez és 2010-hez viszonyítva is körülbelül a felére csökkent a tanulóink száma. Sokan sajnos nem veszik elég komolyan a képzést, pedig a sikertelen KRESZ-vizsga után ingyenesen beülhetnének újra a tanfolyamra, és az oktatókkal is személyesen konzultálhatnak – mondja [namelink name="Mihály Mária"], az egyik autósiskola szegedi irodájának munkatársa.

Nem kerülnek

Bár a szegedi rekonstrukciók, gödrök, forgalomelterelések szinte naponta új helyzetek elé állítják az oktatókat és a tanulóvezetőket, abban mégis mindenki egyetért, hogy nem érdemes elkerülni a „kritikus" pontokat. A forgalmi vizsgán sem válogatnak a helyszínek közül, ezért – mint mondják – mindenre fel kell készíteni a tanulókat.

– A diákoknak 15, egyébként 25 ezer forintért adunk elméleti oktatást, a gyakorlati óra 2800 forint. Ez a mostani üzemanyagárakhoz képest kedvezményesnek mondható. Idén kétszer emeltünk az óradíjakon a benzinár drágulása miatt, először februárban 2700 forintra, majd áprilisban a jelenlegi 2800-ra. Jóval kevesebb a tanulónk a korábbi évekhez viszonyítva. 5–8 évvel ezelőtt általában 30–40 ember jutott egy oktatóra, most jónak számít, ha 10 tanulója van a kollégáimnak – érzékelteti a változást [namelink name="Kormányos Árpád"], egy másik iskola résztulajdonosa. Szerinte „demográfiai hullámvölgyben" vagyunk, a pénztelenség mellett ez is okozhatja a létszámcsökkenést.

Az általunk megkérdezett három közül csak egy iskolában nem csökkent a tanulók száma. – 10–16 ezer forint az elméleti tandíj, a gyakorlati órákért pedig 2700–2800 forintot kell kifizetni. Tavalyhoz képest emelkedtek az áraink – fogalmaz [namelink name="Császár Illésné"] tulajdonos, iskolavezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!