Szeged és környéke

2010.06.05. 00:06

Egyre nagyobb a mocsár a szántóföldeken

Szeged - 240 hektárnyi földterület áll víz alatt az M43-as sándorfalvi csomópontjának közelében, mert az autópálya töltésének megépítésével átvágták a régi vízelvezető csatornákat. A 3 tulajdonos pert indít a beruházó, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt., valamint a kivitelező Swietelsky Kft. ellen.

Fekete Klára

Aki a sándorfalvi csomópontnál az épülő sztrádahídról lenéz a mélybe, úgy érzi, mintha egy mocsár felett állna – írtuk egy hónapja. A helyzet azóta a folyamatos esőzések miatt tovább romlott. Az ok: az öthalmi vízelvezető csatornákat átvágták az autópálya töltései, ezért a területről nem tud lefolyni a víz.

Kotogány Árpáddal, a Kotogány családi vállalkozás tulajdonosával és édesapjával, Kotogány Mihállyal április legvégén még bejutottunk a Sándorfalvi úttól beljebb fekvő területre, hogy lássuk, nem csak a csomópont közelében áll a víz. Igaz, a terepjáróval hajszál híján bennragadtunk a sárban. Ma már meg sem lehet közelíteni a földeket.

Kotogányék 110 hektárjából 40-ről nem takarítanak be idén búzát. A szomszédok is pórul jártak: az Agroplanta Kft. 2500 hektárjából 100 hektár, a Karotin Kft. 340 hektárjából szintén 100 hektár áll víz alatt. Összesen 240 hektárból lett pocsolya – az érintettek szerint a kivitelezés hibájából.

Az elöntött földek gazdái perelnek. Fotó: Karnok Csaba

Az elöntött földek gazdái perelnek.
Fotó: Karnok Csaba

Földi István, az Agroplanta Kft. ügyvezető igazgatója egy hónapja azt mesélte, először levelet írtak a NIF Zrt.-nek, de nem kaptak választ. Most Kotogányékkal fogtak össze, bíróságra mennek, a jövő héten adják be a keresetüket. A részletekről annyit mondtak el, hogy elkészült a szakértői vélemény, amely szerint kettejük kára a kiesett termés miatt összesen 8 millió forint.

A harmadik károsult a Karotin Kft.: Sáringer Sándor ügyvezető igazgató is bírósághoz fordul, de külön. Elmondta, hogy szintén szakértői véleményt készíttet a terméskiesés nagyságáról. Emellett felkérte az egyetem hidrológiai tanszékét is egy vízháztartás-vizsgálatra. Hozzátette: az elmúlt napokban rosszabbodott a helyzet, a kivitelező Swietelsky Kft.-t kéri egyfolytában, hogy legalább az elkészült átereszeket tisztítsák meg a gépekkel, mivel azokat eltömte a homok.

Mocsár a sándorfalvi csomópontnál. Fotó: Karnok Csaba

Mocsár a sándorfalvi csomópontnál.
Fotó: Karnok Csaba

Szünetel a földmunka

Az új szegedi 2-es villamosvonal építkezésén, a Rókusi körúti Tescótól a Csongrádi sugárútig a tápkábelek fektetését és a földmunkákat is hátráltatja az eső. Késik a víz miatt az oszlopok állítása; a kivitelező a munkagödrök szivattyúzásával igyekszik faragni a késésből. A klinikai központ Semmelweis utcai és Bánomkert sori közműépítésénél is folyamatosan dolgozik a szivattyú. Az Oldal utcai útépítésnél leállították a munkát – az átázott talajra nem mehet nehézgép. Ugyanez a helyzet a Mars téren és a Gutenberg utcában is: a közműcserét szivattyúzás kíséri.

A belvíz a hibás

Lapunk információi szerint a kivitelező a belvízre, valamint az elhanyagolt vízelvezető árkokra hivatkozva hárította el a tulajdonosok panaszát. Ezért a benyújtott kárigényeket sem fogadta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!