Szeged és környéke

2016.02.05. 09:58

Egyre több a beteg

Csongrád megye- Bár az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint Magyarországon megkezdődött az influenzajárvány, Csongrád megyét ez még nem érte el. A lakosságszámhoz viszonyítva legtöbben Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében fordultak orvoshoz.

Munkatársunktól

A korábbihoz képest Csongrád megyében közel duplájára nőtt az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma – tudtuk meg a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályától. Múlt héten az influenzafigyelő-szolgálatban részt vevő orvosok 66 beteget regisztráltak – túlnyomó részét a Szegedi járásból –, ami bőven a járványküszöb alatti érték. Tavaly ilyenkor már 96 beteget jelentettek a mintavevő háziorvosok.


Egyelőre egyik levett mintából sem tudták kimutatni az influenza vírusát. Érdekesség, hogy míg egy hete gyerekkorú volt a legtöbb beteg, a múlt héten a gyerekekhez „felzárkózott" a 15–35 éves korosztály. Ha ez a tendencia marad, jelenleg úgy tűnik: február végére, március elején lesz a legtöbb influenzás beteg.


Jó hír, hogy az itthoni védőoltásokban benne van az A típusú H1N1-es vírustörzs, ami a világ északi felén a fertőzések kétharmadát okozza. Így aki idejében felvette a védőoltást, bízhat benne, hogy nem dönti ágynak az influenza, és elkerüli a szövődményeket is.


A többieknek marad a sok C-vitamin, a gyakori kézmosás és szellőztetés. Bár a híradások szerint Ukrajnában már 155 ember haláláért tették felelőssé az A típusú H1N1-es vírustörzset, annak az az oka, hogy az ottani körülmények miatt alacsony a lakosság higiéniai és átoltottsági szintje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!