Szeged és környéke

2007.07.10. 16:19

Egyre többen veszik igénybe az Erasmus-programot

Velcsov Zsuzsanna Erasmus-ösztöndíjasként kilenc hónapot töltött a franciaországi Lyonban. A tanulás mellett különböző kultúrákat ismert meg, barátokat szerzett, és rengeteget bulizott. Az egyetemi csereprogram egyre több diáknak ad lehetőséget, hogy világot lásson. Németországba mennek a legtöbben.

Kancsár Tímea

– A csehek pontosak, az olaszok késnek, de ezt kiválóan kompenzálják, főzni fantasztikusan tudnak – állapította meg Velcsov Zsuzsanna, aki az előző tanévet Lyonban töltötte, az Erasmus-ösztöndíjas csereprogramban.
Nem most járt először Franciaországban, érettségi után egy évig bébiszitterként dolgozott egy családnál Párizsban. A 24 éves szegedi lány jelenleg negyedéves a gazdaságtudományi kar vállalkozásfejlesztő szakán. – Felsőfokú szóbeli francia nyelvvizsgával mentem ki, és angolul is középfokú szinten beszéltem, de azért egyetemre járni és vizsgázni elég nehéz volt idegen nyelven. Amikor jelentkeztem a programra, a karunkról hárman mehettünk Franciaország különböző egyetemeire: Lyonba, Angers-be és egy Párizs melletti városba. Egyedül indultam el, de hamar barátokra leltem – meséli Zsuzsanna, akit a lyoni egyetemen megismert cseh barátja éppen a napokban látogatott meg.

Olasz, francia, spanyol ismerőseivel azóta is tartja a kapcsolatot, és persze a magyarokkal. Soha nem volt egyedül, minden este kitaláltak számukra valami programot. – Rengeteget kirándultunk. Jártunk Genfben, Párizsban, a tengerpartra, Marseille-be és Montpellier-be is ellátogattunk. Sokat buliztunk. A Rhone folyó hajóin gyakran kellemes dzsesszzenére ringatóztunk. Koncertekre jártunk, és esténként filmet néztünk, vagy éppen csak együtt vacsoráztunk a többiekkel – mesélte élményeit Zsuzsanna.

Hova mennek?

A 2006–2007-es tanév felmérései azt mutatják, hogy Németország a legnépszerűbb célország az ösztöndíjra jelentkező hallgatók körében. Utána második helyen Franciaország áll, azt pedig Olaszország követi. Svájcba mennek a legkevesebben.

Mibe került mindez? Ingyenes európai biztosítási kártyát kapott, de még kötnie kellett egy 15 ezer forintos, három hónapra szóló utasbiztosítást is, mely sürgősségi ellátásra szolgált. Egy apácazárdából átalakított, mindössze száz férőhelyes kollégiumban lakott, a szoba 150 euróba került havonta. Körülbelül 500 eurót, vagyis 120 ezer forintot költött egy hónapban, melyből 350 euró az ösztöndíj volt, a többi szülői segítségből származott. Zsuzsanna fapados repülővel és vonattal utazott, így mindössze 15-20 ezer forintot kellett egy útra költenie.

Az Erasmus-programban az Európai Unió országaiban lehet részképzést folytatni legalább egy tanulmányi terminuson (szemeszter) keresztül (minimum 3 hónap), de legfeljebb egy tanévig (10 hónap). 1998 óta összesen 1282 szegedi egyetemi hallgató tanult idegen országban, és 266 külföldi egyetemista és főiskolás jött Szegedre képezni magát. Minden diák csak egyszer részesülhet ilyen típusú ösztöndíjban. A pályázatokat a karok teszik közzé, a hallgatókat a tanszékeken választják ki.

A pályázati követelmények legfontosabb pontjai: magyar állampolgársággal vagy tartózkodási engedéllyel, és az adott egyetemen két lezárt félévvel kell rendelkeznie a diáknak. A megfelelő szintű nyelvtudás alapkövetelmény, melyet dokumentálni is kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!