Szeged és környéke

2015.07.21. 21:56

Eladó az Aquapolis

Szeged - A szegedi önkormányzat és a Hunguest eladásra kínálja az Aquapolist. Erről állapodtak meg az építkezés megkezdése előtt. Ha nem jelentkezik vevő, a Hunguest kivásárolja a várost.

Dombai Tünde

A közgyűlés 2007-es jóváhagyásával kötött megállapodásuknak megfelelően tulajdonosai eladásra kínálják a Napfényfürdő Aquapolis Szegedet üzemeltető Ligetfürdő Kft.-t. A hirdetményt hamarosan két országos napilapban teszik közzé; a pályázati csomagot 500 ezer forintért lehet majd megvásárolni. December 1-jéig lehet pályázni, az új tulajdonossal előreláthatólag 2016. április 12-én kötnek szerződést – erről döntött zárt ülésén a szegedi közgyűlés pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottsága.

Az Aquapolis megépítésére 2007-ben hozta létre a Ligetfürdő Kft.-t az önkormányzat és a Hunguest Hotels Zrt. A városnak közvetlenül 53, a sportigazgatóságon keresztül 27 százalékos tulajdonrésze van a cégben. A szállodaláncé a fennmaradó 20 százalék. A város egyedül a Ligetfürdő területét adta a vállalkozáshoz 1 milliárd forint értékben. A szakmai befektető – a szerződésnek megfelelően – 6 milliárd forintból építette fel a létesítményt, amelynek fele uniós támogatás. A másik feléhez bankhitelt vett fel, és újabb 1 milliárdból berendezte a komplexumot. Ezek a városnak egy fillérjébe sem kerültek.

Az Aquapolis 2010. március 26-án nyílt meg. Azóta a magántulajdonosnak kellett hozzájárulni a működtetéshez is: eddig nagyjából 2,8 milliárd forint tagi kölcsönnel és póttámogatással ellensúlyozta a veszteségeket.

Fotó: DM

Fotó: DM
[namelink name="Szentgyörgyi Pál"] gazdasági alpolgármester érdeklődésünkre elmondta, a tulajdonosok szerződésben vállalták: ha letelik az uniós támogatásért cserébe vállalt 5 éves fenntartási kötelezettség, közösen meghirdetik értékesítésre a kft-t. Az értékesítés menetrendjét a közgyűlés [namelink name="Bohács Zsolt"] fideszes frakcióvezető által vezetett bizottsága fogadta el 2013-ban.

Ha külső befektető akarja megvenni a komplexumot, akkor ki kell fizetnie az 1,7 milliárd forintos minimumvételárat és a tagi kölcsönt, valamint át kell vállalnia a bankkölcsönt, vagyis megközelítőleg 8 milliárd forintjába kerül. Ha több vevőjelölt pályázik, az 1,7 milliárdos alapárról indul a licit. A Hunguestnek elővásárlási joga van, vagyis ha érkezik ajánlat, a szállodalánc eldöntheti, megveszi-e az önkormányzat és a sportigazgatóság 80 százalékos üzletrészét 1,4 milliárdért. Ha senki nem pályázik, szerződés szerint a Hunguest köteles kivásárolni a többségi tulajdonost.

Azt is vállalnia kell az új tulajdonosnak, hogy legalább 20 évig fürdőként üzemelteti az Aquapolist, és megtartja a szegediek kedvezményét meg az iskolások úszásoktatását. A Liget fürdő területén a város építési szabályzata szerint csak fürdő működhet, így minden változtatás csak a közgyűlés jóváhagyásával lehetséges.

– Nem számítottunk nagy üzletre és gyors megtérülésre a fürdőépítés megkezdésekor, mégis belevágtunk, mert más városok évi többszáz milliós veszteségéhez képest Szegednek egy fillérjébe se került az építés és működtetés. A város számára a turisztikai vonzata jelentős, a Forrás Szállóval együtt pedig kifejezetten jó konstrukció. Az önkormányzatnak mindkettő vendégei bevételt hoznak az itt-tartózkodásukkal, a cégek iparűzési adót fizetnek, és a fürdő 100 munkavállalót foglalkoztat. Az Aquapolis látogatottsága idén 500 ezer fölé emelkedik, ezzel tovább csökken a vesztesége, ami jelenleg évente 300-340 millió forint – mondta a fürdő előnyeiről az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!