Szeged és környéke

2016.09.22. 14:00

Elcsúszó fejlesztések, hiányzó kasszák - ami nincs, nem lehet kötelező

Újabb szakmacsoportokra terjesztik ki a kötelező online pénztárgépet, köztük a patyolatokra, a diszkókra, az autójavítókra és a masszőrökre. Mindez október elsejétől lépett volna életbe, de nem volt mivel, így nem volt kivel - se új fejlesztésű kassza, se elég igénylő. A következő határidő január 1.

Kovács András

– Októberig óránként 90, még nem létező kasszát kellene üzembe állítani az országban, de nincs belőlük egy sem – írta a privatbankar.hu szeptember 2-án. Addig az érintettek – köztük a szervizek, patyolatok, plasztikai sebészek – kevesebb mint 10 százaléka igényelt új kasszát. Október elsejéig 18 ezer vállalkozásnak kellett volna lecserélnie pénztárgépét.


A probléma, hogy az új belépők csak olyan gépet használhatnak, ami „többet tud, mint a korábbiak", ám a kasszák fejlesztése nem zárult le. Szeptember 7-én érkezett a hír: október eleje helyett január 1-jétől lesz kötelező az online pénztárgép használata az új szakmacsoportokban. – Még nem jelent meg a rendelet, addig beszélhet bárki bármit – mondja Filip Ferenc az online pénztárgépek határidejének kitolására.


Ő is hallotta, olvasta Varga Mihály szakminisztert, de csak a rendeletnek hisz, addig semmi sem biztos. – Ez nem nagy cirkusz, a 2014-es bevezetés volt az – állapítja meg a szegedi PTG Pénztárgépszerviz szakembere.

A kör bővítésének logikáját sem nagyon érti a szakember. – Nem lesz kötelező a fodrászoknak és a kozmetikusoknak, a jellemzően négy órában dolgozó, egyszerűsített formában, katásan adózó masszőröknek igen. Ők ezután sem fognak többet fizetni – állapítja meg. Normális új gép nincs 100 ezer alatt, erre jön a havi 1905 forintos mobil adatforgalmazási költség, plusz az éves kötelező felülvizsgálat.

 

 Mintapatyolat. Tóthné Kovács Zita már régóta online pénztárgépbe üti a bevételt. Fotó: Török János

Mintapatyolat. Tóthné Kovács Zita már régóta online pénztárgépbe üti a bevételt. Fotó: Török János

Náluk is kötelező lesz az online kassza


Gépjárműjavítás és alkatrész-kiskereskedelem, plasztikai sebészet, diszkó, táncterem működtetése, ruhamosás, vegytisztítás, vasalás, masszázs, fogyasztószalon, fitnesz- és testépítő klub, taxizás és pénzváltás. Január elsejétől ezeknek a vállalkozásoknak kell online pénztárgéppel kiállított nyugtát adniuk.


Megelőzte korát az Ametiszt ruhatisztító, bár a patyolatoknak csak január elejétől lesz kötelező az online pénztárgép, a szegedi nagy Tescóban már így működnek. – Amikor a cégcsoportba tartozó Mister Minitnek tavaly év elejétől kötelező lett a NAV-hoz bekötött gép, a vezetés úgy döntött, egyszerűbb, ha a ruhatisztítást is beviszi ebbe a körbe – mondta lapunknak Tóthné Kovács Zita üzletvezető.


– Azok is 60-70 ezer forintos kiadással számolhatnak a rendeletmódosítás miatt, akiknek már van NAV-hoz bekötött pénztárgépük – írta szeptember 9-én az onlinekassza.hu. Ezt az információt a teljes sajtó átvette. – Az üzemelő online pénztárgépek szoftverfrissítése a kasszák tulajdonosainak egy forintjukba sem kerül – közölte a szaktárca szeptember 10-én. A 167 ezer kiskassza tulajdonosa észre sem veszi majd a változást, a frissítést a NAV szakemberei online végzik el.


Az irány jó, az út döcögős, de az online pénztárgépek megérik a pénzüket. – Ha 100 százaléknak vesszük a befizetendő áfát, 2013-ban ennek 78 százaléka folyt be a költségvetésbe, idén már 82 százalék, ami óriási javulás – mondja Mizsányi Attila, a NAV osztályvezetője. 2016 első fél évében online kasszás ellenőrzések nyomán 730 millió forint mulasztási bírságot szabott ki a trükköző vállalkozókra a NAV.


Zsebpénztárgép


A napokban bemutatta az első hazai hordozható online pénztárgépet a vásárhelyi Micra-Metripond Kft. Novák Zoltán ügyvezető a saját fejlesztésű Nanót a kis üzlethelyiségben dolgozó vállalkozóknak és szolgáltatóknak ajánlja, és mivel egy munkaruha nagyobb zsebébe is belefér, azoknak is praktikus, akik az ügyfeleikhez járnak. Fejlesztés alatt áll Vásárhelyen az online taxióra is, ezt vélhetően az év végén kezdik tesztelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!