Szeged és környéke

2017.07.05. 08:21

Eldurvult az időjárás, de a növényeink is többet bírnak, mint hinnénk

A szőlő gyökere akár 40 méter mélyre is lehatol, a napraforgó képes a fővesztést is túlélni, egy gyálaréti kertben pedig takarás nélkül vészelte át a mínusz 22 fokot a citromfa. Növényeink, túlélő üzemmódban.

Bakos András

Lehasadt a sárgabarackfa ága egy algyői kertben a legutóbbi jégesős szélviharban. Most hozott volna először nagy termést. – Azok a barackok, amelyeket összevert a jég, el fognak rohadni. De ami takarásban volt, az még megérik. Nem kell lemondani róla – mondta a szomszéd. – Azt az ágat pedig föl kell húzatni, körbetekerni bicikligumival a törzsnél, és összeszorítani vezérdróttal. Összeforr.

A barackfának le szokott hasadni az ága ilyenkor. Ha összedrótozzák, talán összeforr. Fotó: Bakos András

Az utóbbi két hétben a megye több pontján volt erős szél, nagy mennyiségű eső és jég. Ilyenkor az újság, tévé bemutatja a károkat. Ez a tulajdonos szempontja, egyoldalú megközelítés, mert nem láttatja, a növény hogyan éli túl mégis az időjárás viszontagságait.


A szőlőnk őse, a ligeti szőlő az utolsó nagy jégkorszak előtt már létezett Közép-Ázsia és a Kaukázus között. Azután, 7-8 ezer éve kezdte nemesíteni az ember.


– A szőlő gyökere tízéves korára már 15 méter mélyre lehatol, de akár 40 méterre is – mondja Ungerbauer György. A szőlőiskolát működtető csongrádi vállalkozó hozzáteszi: a gyökér csak a vastag agyagrétegen nem tud áthatolni.

 

Ezért történt, hogy egy 20. század eleji helybeli szőlőtermelő, mielőtt vesszőket hozatott volna Olaszországból, leásatott az agyagig. Kubikusokkal kitermeltette azt a 70-80 centi vastag réteget, ebből lett Csongrádon az Agyagos út.


– Ha a szőlő főrügye elfagy, ott a két mellékrügy, azok veszik át a helyét. Ha azokkal is történik valami, ott vannak a rejtett rügyek. Olyan ez az életerő, mint amikor forr az étel a kuktában: valahol elő fog törni a gőz. Most is volt télen mínusz 22 fok, és bár egészen jól átvitték a szőlők, azért látszik, hol mentek tönkre a szállító edénynyalábok a törzsben. Az, hogy túléli-e a szőlő az ilyen nagy hideget, múlik azon, milyen volt a tápanyag-ellátottsága, és hogy a szüret után – amikor megkönnyebbült a növény – volt-e ideje megerősödni. A korai szüretelésű fajtáknak könnyebb. Az időjárás változásával egyre korábbra tolódik a szüret időpontja a kései fajtáknál is.

 

Ez az életerő nem csak a fás szárú növények sajátossága. Ebből a szempontból a napraforgó is izgalmas növény. – Ha a fő tányért valamilyen kár éri, a levélhónaljakból elkezdenek fejlődni a kis virágok. Ezek a gazda veszteségét nem kompenzálják, de a növény szaporodását biztosítják – halljuk Frank József növénynemesítőtől. – Sok növény úgy él, hogy minél nehezebb körülmények közé kerül, annál leleményesebben szaporodik. A nemesítő munka ezzel a tulajdonsággal és az evolúcióval többnyire szembemegy, néha azonban kihasználja. Egyrészt dühítő, másrészt érdekes, ahogy én itt küzdök a gyepben lévő átoktüskével. Egyszikű, nem lehet kiirtani a fű közül, rövidíti a tenyészidejét. Bármilyen sűrűn vágom, nem tűnik el, ahogy kinő a földből, már hozza a kampós tüskéit, ami a bőrbe is beleakad. Így terjed.

 

Frank József szerint is nagyon karakteresen látszik az időjárás változása. Mostanra ő is odáig jutott, hogy biztosítást kötött a termésére. Egy szupercella öt perc alatt százezres értéket pusztít el.


– A gránátalma kibírta. A kinti banáncserjék károsodtak, hiába takartam őket. Kettő maradt meg, azokat tőről újrahajtatom – sorolja a gyálaréti Antal Róbert hobbikertész, hogyan bírták a telet mediterrán növényei. – A citromfákat se takartam odakinn, mégsem lett bajuk. A füge viszont, ahogy szinte mindenütt, nálam is talajszintig elfagyott. Ahogy újrahajt, a hajtás fölötti károsodott részt le kell fűrészelni. Aztán lehet várni, és figyelni, ahogy összeszedi magát.

 

Már több a kár, mint tavaly


Eddig 8500 gazdálkodó jelentett be kárt 86 ezer 600 hektárról. Ez már 10 százalékkal több, mint a tavalyi egész éves kárbejelentés – közölte Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. A fagy szőlőben, káposztarepcében, almában tett kárt. A jégeső egyes helyeken az aratás előtt álló gabonát verte le.

Címkék#növény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!