Szeged és környéke

2014.11.29. 11:23

Elektromos fűrésszel estek a disznónak - galéria

Domaszék - Mocskos tokány, asztalosszerszám és lelkes hentesek - ezt láttuk a domaszéki Böllérnapon. A hagyományos disznóvágás szombat délutánig tart, eddig 4 "áldozatról" tudunk.

Segesvári Csaba

Füst és gőzbe burkolódzott szombat reggel Domaszék főtere, a böllérnapon ismét bebizonyosodott, a hentesekkel szemben jelentős versenyhátránnyal indultak a disznók. Még csak nyolcat mutatott az óra, de már egyetlen élő sertést sem találtunk a téren, a malacok többsége már a szalma vagy éppen a gázpörzsölő alatt melegedett. Ferdinánd hentesmesterék kocája égnek álló lábakkal várta, hogy a csapattagok elfogyasszák pálinkájukat, a csíki disznóölők pedig a szalmaperzselés rejtelmeiről beszélgettek, állították: jobb íze lesz tőle a malacnak. [namelink name="Volford Imre"] saját készítésű, kormánykerékkel forgatható grillsütőjét melegítette, azt mondta, ezt ittasan is lehet vezetni. - A jó disznóvágáshoz kell egy jó állat, meg egy jó böllér. És pálinka. Igaz, most csak 4 malac van, de a sok pálinkától dél körül lesz itt még sok részeg disznó - mondta nevetve az egyik résztvevő.

Domaszéki böllérnap. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Míg a kisebb csapatok a pörzsölésnél tartottak, a profi hentesekből álló Ferdinándék már szét is bontották a felhúzott jószágot. Elmondták, a bordákat az asztalosoktól kölcsönzött elektromos fűrésszel vágják át, így hatékonyabb a munka. Az is kiderült, a Szeged melletti Domaszéken már-már látványosság számba megy a disznóvágás, mindenki fotózta, kamerázta a lángoktól piruló malacokat. A csíki Lövéte csapatához csatlakozott a 6 éves [namelink name="Ábel Benedek"] is, aki apukájának könyörgött, hogy egy kicsit tisztogathassa a disznót. Megtudtuk, a kisfiúnak saját kése is van, amivel az otthoni vágáskor segít.

Domaszéki böllérnap. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


- A szalonnát lefordítottuk, sózottan, füstölten tesszük el. A levágott húsból lecsi-pecsi, azaz mocskos tokány lesz - mondta a lövétei [namelink name="Orbán Magdolna"], miközben sós fokhagymába mártott sült bőrrel kínált meg. Elárulta, a lecsi-pecsihez puliszka lesz a köret. Mire az összes disznót felbontották, Volford Imre pácolt húsai is megsültek, a domaszéki Böllérnap este bállal zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!