Szeged és környéke

2009.01.07. 22:28

Életben maradni a kukákból

Szeged - Csikkeket és üvegeket gyűjtve jártunk be pár kilométert a fagyos Szegeden, és közben belekóstoltunk, hogyan kell a napot túlélni. Egy hajléktalant kísértünk el megszokott körútjára, hogy lássuk, hogyan telik egy napja, miként szedi össze a napi betevőt.

Tombácz Róbert

A hétórás híreket mondta a rádió, amikor tegnap reggel beléptünk a Moszkvai körúti hajléktalanszálló egyik szobájába. A konvektoron pirítós sült, a legtöbben már talpon voltak. – Összeszokott társaság a miénk, ez a legjobb szoba. Nem engedünk be akárkit közénk – magyarázta az egyik ágyon ülő, frissen borotvált László, aki a ferencesektől karácsonyra kapott szárított fügét rágcsálta. Miután beágyazott és elszívott egy sodort cigit, elkísértük megszokott napi körútjára. Elsőként egy közeli kisboltba mentünk, hogy megvegyük a „fagyállót". Egy kétliteres, 300 forintos fehérbort, amit a hajléktalanok csak Péti Leánykaként emlegetnek – nyilván nem véletlenül utalva a nitrogénművekre.

Fűt a péti nitrogén

– Nem vagyok alkoholista. Azért iszunk bort, mert egyedül ez fűt bennünket az utcán, hiába van rajtam is hat réteg ruha. A másik dolog, hogy nem szabad megállni, leülni, mert akkor végünk lesz – magyarázta.
László 16 éve él fedél nélkül, jó kedélyét mégis sikerült megőriznie: más szemlélettel nehéz lenne elviselni ezt a létformát. Beszéd közben hirtelen megállt, és az egyik kuka csikktartójába túrt. – Ez még majdnem ép – jegyezte meg a Dugonics tér felé félúton, miközben egy félig szívott cigit vett ki a szemetesből. Később a villamos- és buszmegállók környékét néztük át csikkek után kutatva, a földet kémlelve. „Munka közben" szinte tapintható volt a várakozók megvetése. Lászlót ez már nem érdekli, megszokta. A csikkekben lévő dohányt kifejti, egy dohányzacskóba teszi, majd újrasodorja – és ezt szívja.

Józseffel és Lászlóval egy Csillag téri kocsmában melegedtünk. Fotók: Schmidt Andrea

Józseffel és Lászlóval egy Csillag téri kocsmában melegedtünk.
Fotó: Schmidt Andrea

Üvegezés és kukáspornó

Csikkszedegetés közben az üvegekre is figyeltünk, ugyanis ez László legfőbb pénzforrása. Sok kuka már „le volt járva", azaz a „konkurencia" megelőzött. Érthető: Szegeden 600-ra becsülik a hajléktalanok számát. A Dugonics térről a Kelemen utcán át a Stefánia felé mentünk, és a féldecis kisüvegek mellett egy kukában valódi kincset is leltünk: egy pornó DVD-t.
– Már tudom is, ki veszi meg – mosolygott László. Egy másik kisboltnál újabb nagy fogás akadt: 14 felesüveget sikerült kiszedni egyetlen kukából, ami újabb 140 forint. A Szilléri sugárúton kidobott tévéket találtunk, de már itt is jártak mások: a drága rézkábel hiányzott belőlük.
Mivel már órák óta róttuk az utat, és nagyon fáztam, beültünk egy Csillag téri kocsmába. László még a kesztyűjét sem vette fel addig: sajnos edzésben van. Itt vártuk be Józsefet, László társát, aki egy makkosházi garázsban lakik. Onnan indulva szedi össze az üvegeket és – ha talál – a fémet. Másfél órát beszélgettünk a kocsmában, ahol József elmondta: őt még mindig nagyon bántja az emberek lenézése, bár 14 éve él így. – Néha odaköpik: miért nem dolgoztok? Pedig mi tényleg szeretnénk. Azt várjuk, hogy újra felvegyenek a környezetgazdálkodáshoz takarítani. De nem könnyű ám oda bejutni – mondja, miközben László bólogat.

Valódi kincs a kukából: egy pornó DVD

Valódi kincs a kukából: egy pornó DVD.
Fotó: Schmidt Andrea

Acél a cél

A melegedés után újra útra keltünk: először leadtuk az összegyűjtött üvegeket, amiből újabb bor és kávé lett. Utána irány az Acél utcai népkonyha. Közben belenéztünk még pár kukába. Józsefnek szerencséje volt, egy kisszékkel bővült az otthoni bútorzat. Így érkeztünk a tegnap tésztát és tokányt kínáló népkonyhára – nagyjából 50-60 sorstársuk közé. Miközben falatoztak, elmondták a délutáni programot. József ebéd után hazamegy, László pedig 3-tól 6-ig – ekkor mehet be a szállóra – újra az utcákon keresi a betevőt, majd a ferenceseknél vacsorázik. Fél napot töltve az utcán, belekóstolva helyzetükbe, sok erőt kívántunk nekik – a mindennapi túléléshez.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!