Életeket is menthet a gázszerelő

Itt az újabb fűtési szezon. Kétévente célszerű átvizsgáltatni a ház kéményét, gázkészülékeit. Rossz bekötések, elavult berendezések miatt tavaly tizenhárman haltak meg az országban szén-monoxid-mérgezésben.
A kazánt érdemes kétévente szakemberrel átnézetni. Fotó: Schmidt Andrea

– Pár hete fiatal házaspár hívott fel bennünket, hogy a fűtési szezon előtt vizsgáljuk át a gázkészülékeiket. Néhány éve újíttatták fel a lakásukat, de mondhatom, bombán ültek. Olyan kókler munkát végeztek náluk a szerelők, az is csoda, hogy még életben vannak – magyarázta Erdélyi János, az egyik szegedi gázkészülékszerviz tulajdonosa.
Olyan szakemberrel érdemes a háztartási berendezéseinket megvizsgáltatni, akik szerződésben állnak a gyártókkal, folyamatos képzést kapnak, így megbízható munkát végeznek.

Sajnos az utóbbi években nem szabályozza semmi, ki vállalhat bekötést és ellenőrzést. Rögtön legyen gyanús, ha a szerelő forrasztani akar vagy nem gyári alkatrészre akarja cserélni a régit. Saját kezűleg senki ne próbálkozzon – ajánlja Erdélyi János.

Bármilyen jól is működnek a húsz-harminc éves kazánok, nem biztonságosak. Füstgázvisszaáramlás-érzékelő nincsen bennük, és már nem is működnek megfelelő hatásfokkal. De a boltban vásárolt szén-monoxid-jelző sem helyettesíti a karbantartást. Lakásfelújítás előtt és után a kéményt is érdemes átvizsgáltatni. Sok gyűjtőkémény túlterhelt, járata elöregedett, repedezett. A gázszerelő arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel az új készülékek égésterméke alacsonyabb hőmérsékletű, ezekhez kell csak igazán jó huzatú kémény.

A fürdőszobai kazánt műszerrel állítják be. Fotó: Schmidt Andrea

Az említett fiatal pár gázkészülékeit a kéménybe, konyhai szagelszívóját a szabadba kötötték. Amikor a szagelszívó bekapcsolt, a jól szigetelt lakásban vákuum keletkezett, és a huzat rossz irányba, vissza a fürdőszobába vezette a füstgázt. A bajt itt alapvetően az jelentette, hogy a család a felújítás során leszigeteltette a szobák falát, kicseréltette a nyílászárókat – ezzel megszűnt az légcsere. A gázkészülékek pedig egy köbméternyi gáz elégetéséhez 13-15 köbméter levegőt használnak el a lakótérből. Ezért a modern házfelújítások során egy szelepszerűen működő áteresztő nyílást kell a falba építeni. Ezt a fiatalok lakásában utólag kellett pótolni.

– A fürdőszoba ügyfeleink szerint akkor is szellőzik, ha nyitva marad az ajtaja. Csakhogy télen, vagy ha vendég jön a házhoz, becsukjuk a fürdőszoba ajtaját. A lakótér – megfelelő szellőztetés hiányában – életveszélyes lesz. A rendszeres otthoni fejfájás, szédülés, levertség is legyen intő jel!
– A konvektorokkal, vízmelegítővel, kazánnal együtt érdemes kétévente

átnézetni a gáztűzhelyet. A több tízéves készülékek némelyikéből már kiszerelték a gázhiány-biztosítót – hangsúlyozta Erdélyi János. – Pedig ha a fazék alatt elfújja a huzat a lángot, és ezt nem vesszük észre, pár óra múltán annyi gáz felgyűlhet a konyhában, hogy elég egyetlen villanygyújtás vagy hűtőgépkapcsolás, és levegőbe repül a ház.